Nemecký novinár sa sťažuje na ruskú provokáciu pre reportáž o dopingu

Ruská štátna televízia Rossija 1 odvysielala nezvyčajnú reportáž. Pôvodne to mal byť rozhovor s nemeckým novinárom, ktorý pracoval na reportáži o štátom podporovanom dopingu vrcholových športovcov v Rusku. Interview však po provokáciách novinárky vyústilo do hádky a ruský štáb odmietol z hotelovej izby odísť aj po opakovaných výzvach. Nemecký Die Welt píše o provokácii a odvete Rusov za reportáž.

14.06.2016 17:07
debata (91)

Rusko čelí dopingovému škandálu, pre ktorý vlani v novembri Rusov vyradili z medzinárodných atletických súťaží. Atlétom dokonca hrozí, že nebudú môcť štartovať na olympiáde v Riu de Janeiro.

Nemecká televízna stanica ARD odvysielala reportáž o tom, že doping vrcholových športovcov kryjú najvyššie špičky štátu. Ruskí novinári následne požiadali o rozhovor nemeckého reportéra Haja Seppelta, ktorý sa téme venoval, píše nemecký Die Welt.

Reportérka Olga Skabejevová trvá na tom, aby jej Seppelt ukázal originály nahrávok, z ktorých vo svojej reportáži vychádzal. Ten jej odpovedá, že ich pri sebe nemá, keďže podľa nemeckých zákonov sa tajne získané nahrávky nesmú zverejňovať a že ich poslal Svetovej antidopingovej agentúre. Nasledujú opakované a dotieravé otázky ruskej reportérky, či niekedy prijal úplatok.

Po niekoľkonásobnej zápornej odpovedi atmosféra v hotelovej izbe v Kolíne nad Rýnom hustne. Reportérka následne opäť žiada vidieť dokumenty, podľa ktorých reportáž vznikla. Po chvíli dôjde k hádke a nemecký novinár ruský štáb z izby vyhadzuje. Oni však odmietajú odísť. Podľa Seppelta toto naťahovanie trvalo pol hodiny. Napokon zavolá hotelovú ochranku, veci im vynesie pred izbu a štáb vystrčí za dvere. Ten však ďalej filmuje.

Ruská televízia napokon šesťminútový záznam odvysielala a nemecká televízia teraz zvažuje, či bude reagovať žalobou.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko #provokácia