Brusel dáva Aténam ďalšie odporúčanie ako zvládať migrantov

Grécko aj napriek značnému pokroku so zvládaním migrantov musí vyvinúť viac úsilia, aby sa mohlo vrátiť k dublinskému azylovému systému Európskej únie.

15.06.2016 15:20
Grécko, migranti Foto:
Komisia spolu s ďalšími členskými štátmi bude Grécko podporovať, aby vysoký počet žiadateľov o azyl, ktorí sa v krajine nachádzajú, náležite zvládalo.
debata (7)

Oznámila to Európska komisia, ktorá v zozname odporúčaní vyzvala k zriadeniu ďalších prijímacích stredísk, k dostatočnému personálnemu zabezpečeniu azylového konania a tiež na zabezpečenie starostlivosti o maloletých migrantov bez sprievodu. Terajší zoznam odporúčaní je druhý v poradí, ten prvý vydala vo februári.

Eurokomisár pre migráciu a vnútro Dimitris Avramopulos po dnešnom rokovaní uznal, že Atény v zvládaní migračnej krízy urobili nepopierateľný pokrok, pretože zlepšili svoj azylový systém i podmienky pre utečencov. „Komisia spolu s ďalšími členskými štátmi bude Grécko naďalej podporovať, aby vysoký počet žiadateľov o azyl, ktorí sa v krajine nachádzajú, náležite zvládalo a bolo schopné sa postupne vrátiť k dublinskému systému,“ uviedol Avramopulos.

Grécko by sa k dublinskému systému, podľa ktorého azylové konanie s migrantmi rieši prvá úniová krajina, do ktorej utečenec vstúpil, mohlo vrátiť do konca tohto roka. Aby sa tak stalo, musí popri ďalších prijímacích strediskách bezodkladne zriadiť odvolací orgán, ktorý by sa venoval všetkým doteraz nevyriešeným i budúcim odvolaniam. Nevyhnutné je zlepšiť aj prístup neplnoletých k vzdelaniu či zaistenie funkčnosti bezplatnej právnej pomoci.

V zhode s odporúčaniami sa od Grécka do konca júna očakáva správa o doterajších pokrokoch a tiež o náprave nedostatkov, ďalšie správy potom budú Atény prekladať každý ďalší mesiac. Komisia potom v septembri vyhodnotí, ako grécke úrady postupujú.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Európska komisia #utečenci #migračná kríza