Opozícia chorvátskeho premiéra nepodporí, vláda zrejme padne

Za odvolanie chorvátskeho premiéra Tihomira Oreškoviča bude v parlamente hlasovať aj Sociálnodemokratická strana (SDP), najväčšie opozičné zoskupenie v zákonodarnom orgáne. Oznámil to predseda SDP Zoran Milanović.

15.06.2016 17:13
Chorvátsko, Kitarovičová Foto: ,
Ak predseda vlády dôveru nezíska, bude musieť rezignovať celá vláda. Ak sa nepodarí ďalšiu vládu zostaviť do 30 dní, bude musieť vypísať prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová (na archívnej snímke) predčasné voľby.
debata

V 151-člennom zákonodarnom zbore je tak za odvolanie predsedu vlády už 120 poslancov, uviedla agentúra DPA. Hlasovať sa má vo štvrtok.

Dlhotrvajúcu krízu koaličnej vlády, ktorá začala činnosť až na konci januára, spôsobila aféra okolo podpredsedu vlády Tomislava Karamarka. Ten stojí na čele Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ), čo je najväčšia vládna strana.

Chorvátsky denník Nacional v máji obvinil Karamarka z konfliktu záujmov. Jeho manželka totiž údajne dostala za konzultačné služby 60 000 eur od lobistov maďarského ropného koncernu MOL, ktorý spolu s chorvátskym štátom ovláda chorvátsku rafinériu INA. Karamarkov konflikt záujmov dnes potvrdil aj príslušný chorvátsky dozorný úrad.

Karamarko už na začiatku júna oznámil, že predloží návrh na odvolanie Oreškoviča, ktorý nie je členom ani HDZ ani menšej koaličnej strany Most a do čela kabinetu sa po zložitých povolebných vyjednávaniach dostal ako nestraník.

Ak predseda vlády dôveru nezíska, bude musieť rezignovať celá vláda. Ak sa nepodarí ďalšiu vládu zostaviť do 30 dní, bude musieť vypísať prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová predčasné voľby. Tie by sa mohli podľa chorvátskych médií konať už v septembri.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko