Rusko údajne útočilo v Sýrii na povstalcov, ktorí bojujú proti IS

Ruské lietadlá zaútočili vo štvrtok na pozície povstalcov, ktorých podporujú Spojené štáty. Tí bojujú proti organizácii Islamský štát (IS). S odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej neskôr nasledoval ešte druhý nálet, a to napriek americkej žiadosti adresovanej Moskve o zastavenie paľby. Ruské ministerstvo obrany podľa AFP oznámilo, že neútočilo na žiadne ozbrojené sily, ktoré sú súčasťou prímeria.

17.06.2016 20:11
debata (191)

Ruské lietadlá podľa zmieneného amerického predstaviteľa udreli na povstalecké skupiny v blízkosti Tanfu na juhovýchode krajiny. Západ v minulosti opakovane obviňoval Moskvu, že v snahe podporiť režim prezidenta Bašara Assada, útoči nielen na radikálnych islamistov, ale aj na umiernených povstlacov.

„Posledné aktivity Ruska vyvolávajú vážne obavy týkajúce jeho zámerov,“ citovala agentúra Reuters amerického činiteľa, podľa ktorého budú USA požadovať záruky, že sa podobná vec už nebude opakovať.

Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine monitoruje z Británie, uviedla, že pri náletoch, ktoré sú pripisované Rusku, zahynuli v provincii Homs dvaja opoziční bojovníci, jeden bol Sýrčan a druhý Iračan. Cieľom leteckého úderu bolo zhromaždenie zástupcov povstaleckých síl podporovaných Spojenými štátmi, ktorí koordinovali svoj boj proti IS na území Sýrie a Iraku.

SOHR podľa AFP uviedla, že to nie je po prvý raz, čo ruské letectvo zaútočilo na povstalcov podporovaných Spojenými štátmi. Moskva opakovane tvrdí, že útočí výhradne na teroristov. Washington a spojenci vidia ako nevyhnutnú podmienku pre mierovú budúcnosť Sýrie odstúpenie Asada. Moskva sa však podobne kategoricky nevyjadruje a stojí skôr na jeho strane proti povstalcom.

Od vlaňajšieho septembra, keď sa Rusko do sýrskeho konfliktu vložilo, sa obe strany vzájomne kritizujú a slová o vzájomnom spojení síl, sa nenaplnili.

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #IS