Nová tvár britskej politiky bola statočná žena

Jo Coxová by mala na budúcu stredu 42. narodeniny. Namiesto osláv jej sviatku možno pripadne na ten deň posledná rozlúčka s ňou. Coxová patrila medzi nové tváre v britskej politike.

18.06.2016 08:28
jo cox, jo coxová, Foto: ,
Jo Coxová bola mimoriadne obľúbená začínajúca britská politička.
debata (23)

Vychádzajúca hviezda labouristov bola veľmi obľúbená. „Každý, kto ju stretol, vám povie dve veci – zaraďovala sa medzi najviac obľúbených členov parlamentu a vystupovala ako vášnivá politická bojovníčka,“ napísal denník Mirror.

„Stelesňovala štýl modernej Labouristickej strany,“ poznamenali noviny Guardian. „Bola považovaná za osobnosť, ktorá sa mohla stať vážnym hráčom v strane v budúcnosti,“ dodal tento denník.

Skvelý dojem o Coxovej potvrdila aj stanica BBC. Poslankyňa, ktorá sa stala obeťou vraha, vniesla v podstate do politiky to, čo sa očakáva od žien – čisté úmysly, nie zákulisné hry a podrazy.

„Možno sú to priveľa používané slová v týchto dňoch, ale Jo bola hviezda. Bola statočná, inteligentná aj zábavná. Ako poslankyňa sa veľmi starala o svoju politickú stranu, ako robiť politiku lepšie nielen tu, ale na celom svete.“

Vydatá matka dvoch detí sa pokúsila o prvý vstup do veľkej politiky v minulom roku. Hneď úspešne. Labouristi ju postavili ako svoju kandidátku vo volebnom obvode Batley a Span, kde sa ich 68-ročný politický veterán Mike Wood už nechcel uchádzať o priazeň voličov po odslúžení takmer dvadsiatich rokov v dolnej komore parlamentu.

Záujem Coxovej o veľmi osožné veci vyplývali aj z toho, že pred vstupom do politiky pôsobila v dobročinnej organizácii Oxfam. Nebola aktivistka, ktorá by sa pohybovala len v kancelárii a rozprávala naučené frázy o ľudských právach. Najlepšie sa cítila v teréne, ktorý ju veľa naučil o smutných veciach v živote iných.

„Zažila som hororové príbehy v Darfúre, kde boli ženy viackrát znásilnené. Ocitla som sa u detí, ktorým muži dali do rúk kalašnikov, aby zabíjali členov vlastnej rodiny v Ugande,“ povedala Coxová pre noviny Yorkshire Post.

Pohľad na utrpenie, bolesť a chudobu naučili Coxovú, ako veľmi sa treba zaujímať o dianie, ktoré nemusí byť v blízkosti miesta, kde človek trvalo žije. „Skúsenosti mi poskytli poznanie, že ak ignorujete nejaký problém, tak sa zhoršuje,“ zdôrazňovala.

Ako poslankyňa sa angažovala napríklad za väčšiu ochranu civilistov počas bombardovania islamských radikálov v Sýrii a tiež za prijímanie utečencov do Británie.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Jo Coxová