Belgická polícia zasiahla proti teroristom, plánovali útok na futbalových fanúšikov

Belgické orgány uskutočnili v noci na sobotu protiteroristické zásahy približne v 40 domoch vo viacerých častiach krajiny, pričom zatkli celkovo 12 osôb podozrivých z plánovania nových útokov. Informovala o tom federálna prokuratúra v Bruseli, ktorej vyhlásenie priniesla tlačová agentúra Reuters.

18.06.2016 10:54 , aktualizované: 21:53
debata (4)

Podľa flámskej verejnoprávnej stanice VTM sú zatknutí ľudia podozriví z plánovania útoku v Bruseli tento víkend, a to počas jedného z futbalových zápasov Belgicka.

Belgické noviny Le Soir napísali, že potenciálnymi terčmi boli fanúšikovia sledujúci v podnikoch futbalové zápasy počas EURO 2016, ako aj ďalšie zaľudnené lokality – napríklad nákupné centrá a stanice. Noviny sa pritom odvolávali na bezpečnostný zdroj.

Verejnoprávna stanica RTBF oznámila, že belgické krízové stredisko poskytuje od piatka väčšiu osobnú ochranu premiérovi Charlesovi Michelovi a niekoľkým ministrom.

Belgický premiér Charles Michel zvolal na 14.00 h SELČ bezpečnostnú radu štátu, na ktorej sa zúčastnili ministri obrany, spravodlivosti, vnútra a zahraničných vecí.

Po zasadnutí bezpečnostnej rady premiér na tlačovej konferencii vyhlásil, že krajina bude naďalej „veľmi ostražitá, hodinu za hodinou,“ ale v Belgicku zostane v platnosti druhý najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom. To znamená, že hrozba útoku „je možná a pravdepodobná,“ dodal Michel.

Belgicko má takýto stupeň ohrozenia od vlaňajších novembrových útokov v Paríži, keďže niektorí z ich páchateľov boli belgickými občanmi, alebo žili v Bruseli. Navyše, útoky z 22. marca na bruselské letisko a stanicu metra si vyžiadali 32 ľudských životov.

„V nasledujúcich hodinách podnikneme ďalšie opatrenia, prispôsobené situácii,“ dodal premiér po zasadnutí bezpečnostnej rady. Odmietol však spresniť povahu tejto hrozby.

Európa je v stave vysokej pohotovosti, keďže vo Francúzsku prebiehajú majstrovstvá vo futbale EURO 2016. Navyše, kontinent zažil samovražedné bombové útoky islamistov v marci v Bruseli, kde bolo zabitých 32 ľudí, a vlani v novembri v Paríži, kde prišlo o život 130 ľudí.

Belgická polícia dostala takisto v stredu 15. júna protiteroristické varovanie, podľa ktorého skupina bojovníkov Islamského štátu nedávno opustila Sýriu a smeruje do Európy, kde chce podniknúť útoky v Belgicku a vo Francúzsku.

Belgická prokuratúra po nočných raziách dnes vo vyhlásení napísala: „V súvislosti s trestným vyšetrovaním terorizmu… bolo odvedených 40 osôb na vypočúvanie. Dvanásť z nich bolo zatknutých.“

„Výsledky vyšetrovania si vyžiadali okamžitý zásah. Vyšetrovanie pokračuje,“ upozornila prokuratúra. Vyšetrovatelia našli prepojenie medzi útočníkmi z Bruselu a Paríža, niektorí z nich žili v Belgicku.

Podľa údajov agentúry AP zásahové zložky v noci nadnes prehľadali okrem domov aj 152 garáží v 16 belgických obvodoch, a to prevažne na území hlavného mesta a v jeho okolí. Agentúra DPA dodáva, že nočná operácia sa týkala aj bruselskej prisťahovaleckej štvrte Molenbeek, spájanej s páchateľmi teroristických útokov v Paríži a samotnom Bruseli.

Razie sa zaobišli bez vážnejších incidentov a neboli nájdené žiadne zbrane ani výbušniny. Belgické orgány predtým informovali o zadržaní 30-ročného Youssefa E.A., podozrivého z vrážd a pokusov o vraždu s teroristickým motívom, ako aj z členstva v teroristickej organizácii. V Belgicku naďalej platí druhý najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom.

Traja zadržaní pri protiteroristických raziách ostanú vo väzbe

Po rozsiahlej protiteroristickej operácii s desiatkami domových prehliadok ponechali belgické úrady vo väzbe troch zo zadržaných podozrivých, ktorých obvinili z pokusu o „teroristickú vraždu“ a z účasti na aktivitách teroristickej skupiny. Oznámila to federálna prokuratúra v Bruseli.

Muži vo veku 27, 29 a 40 rokov patrili k celkovo 12 osobám, ktoré polícia zatkla pri raziách v noci na dnes. Všetci traja sú belgickí občania. Zvyšných deviatich po vypočutí znova prepustili, informovali tlačové agentúry DPA a AP.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hrozba teroristických útokov #Belgicko