Zostaňte s nami, posiela Britom odkaz Európa

Budúcnosť Británie v Európskej únii visí na vlásku. Prieskumy pred štvrtkovým referendom o zotrvaní krajiny v EÚ hovoria (ne)jasnou rečou. Denník Financial Times na základe priemeru výskumov tvrdí, že v tejto chvíli je 44 Britov za úniu a 44 proti.

21.06.2016 11:00
brexit Foto: ,
Možný brexit prichádza v čase, keď Európska únia čelí problémom z viacerých strán.
debata (66)

Európski politici, ktorí boli väčšinu referendovej kampane ticho, sa v poslednej chvíli začínajú ozývať.

Výzvy budúcnosti

„Rád by som sa obrátil na britských občanov a viem, že hovorím v menej takmer všetkých Európanov a európskych lídrov: Zostaňte s nami,“ citovala agentúra Reuters z vyhlásenia stáleho predsedu Európskej rady Donalda Tuska. „Bez vás bude nielen Európa, ale celé západné spoločenstvo slabšie. Spolu sme schopní poradiť si s čoraz zložitejšími výzvami budúcnosti,“ uviedol Tusk.

Možný brexit prichádza naozaj v čase, keď Európska únia čelí problémom z viacerých strán. Mnohé z otázok nad ňou visia už dlho. Výzvy ako ekonomická kríza, migrácia, ale aj rozširovanie či vzťah s Ruskom však teraz ovplyvňuje aj nový faktor. Rastúca nedôvera v elity, ktorá vedie voličov k podpore populistov, radikálov či extrémistov.

Brexit je tak do istej miery súčasťou globálnejších procesov. Známa autorka Anne Applebaumová tvrdí, že súčasnú existenciu Západu ohrozujú voľby so zlým výsledkom. Podľa nej Európska únia môže prežiť odchod Británie, ale hrozia ďalšie problémy.

„Závisí to od toho, aké hlasovania zoberieme do úvahy. Ak by sme mali prezidenta USA, ktorý už neverí v transatlantické spojenectvo a nechce ďalej podporovať NATO, tak to je koniec Severoatlantickej aliancie,“ vyhlásila Applebaumová na nedávnej konferencii Globsec v Bratislave na adresu prezidentského republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Američania si nového vládcu Oválnej pracovne vyberú už v novembri.

Applebaumovú znepokojujú aj budúcoročné prezidentské voľby vo Francúzsku a popularita Marine Le Penovej, šéfky krajne pravicového Národného frontu. „Bude výsledkom francúzskeho hlasovania, že sa k moci dostane niekto, kto bude chcieť, aby krajina opustila úniu? Je veľmi ťažké predstaviť si úniu bez Francúzska. Dá sa to bez Británie. Nie však bez Francúzska, ktoré je ústredné pre myšlienku únie. V žiadnom prípade si však neželám, aby Británia odišla. Bolo by to zlé aj pre EÚ,“ pripomína Applebaumová.

Mohol by však byť brexit tou udalosťou, ktorá ovplyvní ďalšie negatívne procesy? Tusk sa obáva, že áno. „Prečo je to také nebezpečné? Pretože nikto nedokáže predvídať, aké dlhodobé následky by to mohlo mať,“ vyhlásil minulý týždeň predseda Európskej rady pre nemecký denník Bild. „Ako historik sa obávam, že brexit by mohol byť začiatkom deštrukcie nielen EÚ, ale aj celej západnej civilizácie,“ varoval Tusk.

O tom, že je únia skutočne nervózna, svedčí aj neočakávané gesto maďarského premiéra Viktora Orbána. Jeho samotného pozorovatelia neraz označujú za euroskeptika a úniu kritizuje so železnou pravidelnosťou. Orbán sa však inzerátmi v britskej tlači obrátil priamo na voličov v krajine. Vyzval ich, aby v únii zostali s tým, že Maďarsko tam bude hrdo s nimi.

Otázkou je, či takéto vyjadrenia niečo môžu zmeniť. Orbán by azda mohol ovplyvniť euroskeptickejšie naladených voličov, ktorí sa ešte nerozhodli, komu dajú hlas. Zaujímavosťou je, že v minulosti Orbána viac ráz za jeho postoj k únii pochválil aj Nigel Farage, šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorý jednoznačne hovorí o odchode Británie z EÚ.

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa včera tiež vyjadril k brexitu. „Úprimne si želáme zotrvanie Británie v únii, pretože Británia aj únia sú silnejšie spolu,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie po rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci. Lajčák tvrdí, že únia sa musí nad sebou zamyslieť bez ohľadu na výsledok referenda. „EÚ by mala byť efektívnejšia, bližšia občanom a sústredená na ich problémy. Európska únia stráca podporu ľudí, ktorí sú čoraz menej stotožnení s témami, ktorými sa zaoberá,“ povedal Lajčák. Slovensko už 1. júla preberá predsedníctvo únie, a teda bude intenzívne riešiť výsledok britského referenda.

Vražda Jo Coxovej

Ako to celé dopadne? Hroznou skutočnosťou asi je, že na zotrvanie Británie môže mať vplyv vražda 41-ročnej labouristickej poslankyne Jo Coxovej. Vo štvrtok minulý týždeň ju zabil Thomas Mair. Hoci muž mal aj psychické problémy, zdá sa, že motívom jeho konania mohli byť Coxovej aktivity. Poslankyňa bola za zotrvanie Británie v únii a pomáhala utečencom. Mair pri jej napadnutí kričal Britain First (Británia na prvom mieste), čo je názov neonacistickej protiimigrantskej a protieurópskej skupiny.

Pred vraždou sa podľa výskumov Briti začali prikláňať k brexitu, teda odchodu z EÚ. Po tragédii dva prieskumy ukázali tesné vedenie zástancov zotrvania v únii. Aj Farage priznal, že vražda môže mať vplyv na rozhodovanie ľudí. Aj preto, že po zabití Coxovej sa na tri dni zastavila referendová kampaň.

„Až do tej hroznej tragédie sa voliči prikláňali k odchodu. Malo to vplyv na všetkých v kampani,“ povedal Farage pre televíziu ITV.

„Bude zaujímavé sledovať, aký bude mať tragédia vplyv na referendum, hoci nám to zatiaľ nie je celkom jasné,“ reagoval pre Pravdu Martin Farr, expert na britskú politiku a históriu z univerzity v Newcastli. „Coxová robila aktívnu kampaň za zotrvanie Británie v Británii. Čo sa stalo, môže pomôcť tomuto táboru,“ uviedol Farr.

V pondelok si na zasadnutí parlamentu svoju zavraždenú kolegyňu uctili aj britskí poslanci. „Jo zabili, keď bola v službe, slúžila svojim voličom, ktorí boli v núdzi.. Bojovala za nich, tak ako bojovala aj za iných doma aj v zahraničí. Za tých, čo boli obeťami chudoby, diskriminácie alebo nespravodlivosti. Čin, ako je tento, nie je len útokom na jednotlivca, ale aj na naše slobody,“ vyhlásil šéf Dolnej snemovne John Bercow.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit