V centre Bruselu zadržali muža, údajne mal samovražedný pás

Belgická polícia dnes ráno pred nákupným strediskom City 2 v centre Bruselu podozrivého muža, ktorý pred tým oznámil, že má samovražedný pás s trhavinou. Informovala o tom bruselská prokuratúra.

21.06.2016 08:56 , aktualizované: 10:01
debata (4)

Bezpečnostné zdroje ale povedali agentúre Reuters a miestnym médiám, že sa žiadne výbušniny u muža nenašli. Podľa belgických médií tak asi ide o čin psychicky narušeného muža.

Polícia uzavrela okolie nákupného strediska na ulici Rue Neuve. Neďaleká stanica metra Rogier je ale podľa La Libre naďalej v prevádzke. Poplach polícia spustila okolo 5:30 hod.

U zatknutého sa podľa prokuratúry našlo „niečo, čo by skutočne mohlo byť pásom s výbušninami“. Podozrivý predmet skúmali pyrotechnici. Podľa bezpečnostných zdrojov Reuters a staníc RTL a VTM sa nenašla žiadna výbušnina.

Kvôli incidentu sa zišla krízová rada na čele s premiérom Charlesom Michelom. Šéf kabinetu kvôli tomu zrušil plánované ranné vystúpenie v rozhlase.

Komplex obchodov City 2 leží necelý kilometer od hlavného bruselského Veľkého námestia (Grand-Place). V Belgicku stále platí tretí zo štyroch stupňov ohrozenia teroristickým útokom. Tretí stupeň znamená, že ohrozenie je „vážne, možné a pravdepodobné“, ale nie bezprostredné. Mimoriadne bezpečnostné opatrenia z krajine platia od novembrových útokov v Paríži, pri ktorých prevažne francúzski a belgickí džihádisti zabili 130 ľudí. Obavy z terorizmu v zemi oživili marcové samovražedné atentáty islamistov v Bruseli, pri ktorých na letisku a v metre belgickej metropole zahynulo 32 ľudí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #samovražedný atentátnik #teror v Bruseli