Juhozápad USA v plameňoch, teploty sa šplhajú k 50

Na juhozápade USA ďalej zúria ničivé požiare, ktoré z domovov na juhu Kalifornie, v Arizone a v Novom Mexiku vyhnali už stovky ľudí. Oblasť naviac zasiahla nebývalá vlna horúčav, informovala agentúra AP.

21.06.2016 10:42
požiar, vrtuľník, Los Angeles Foto:
Požiarny vrtuľník mesta Los Angeles nad požiarom v Azusa v Kalifornii.
debata (11)

Polícia nariadila evakuáciu stoviek ľudí v mestách Azusa a Duarte, ktoré ležia v severnej časti aglomerácie Los Angeles. Ďalším stovkám obyvateľov odporučila, aby svoje domovy opustili dobrovoľne. V okolí miest horia dva požiare, ktoré sa podľa úradov zrejme čoskoro spoja. Najmenej jeden z nich vznikol v dôsledku dopravnej nehody. „Niektoré domy sú v priamom ohrození,“ uviedol John B. Tripp z okresu Los Angeles.

Naopak v okolí Santa Barbary sa hasičom už podarilo dostať pod kontrolu požiar, ktorý niektoré predmestia ohrozoval v uplynulých dňoch. Uhasiť sa už podarilo asi polovicu zasiahnutej oblasti. Podľa miestnych úradov sa bude môcť väčšina ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy, vrátiť domov v stredu, takmer všetci potom do soboty.

Ďalší požiar ohrozuje obyvateľov kalifornského mesta Potrero na hranici s Mexikom, oheň ničí vegetáciu tiež v rozsiahlych oblastiach Arizony a Novom Mexiku. V okolí Albuquerque zničil oheň už 24 rodinných domov a 21 ďalších budov. Pod kontrolu po siedmich dňoch hasiči nedostali ani desať percent požiarov.

Meteorológovia už minulý týždeň varovali, že sa požiare vegetácie budú šíriť nielen kvôli silnému vetru, ale tiež kvôli extrémnemu teplu a suchu. Na juhu Kalifornie teplomery cez deň ukazujú až 37 stupňov Celzia, v niektorých púštnych mestách Nového Mexika až 49 stupňov.

Vysokým teplotám padli podľa agentúry AFP za obeť už minimálne štyria ľudia. Agentúra DPA uviedla, že v Arizone podľahol vyčerpaniu z tepla a dehydratácii pri túre v horách 57-ročný nemecký turista.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #horúčavy #požiar