Do Grécka mieri z Turecka viac migrantov, než sa vracia

V Grécku napriek dohode medzi Európskou úniou a Tureckom, ktorá okrem iného predpokladá návrat migrantov, stále pribúda utečencov a prijímacie tábory kvôli tomu praskajú vo švíkoch. Informovali o tom grécke média a úrady.

21.06.2016 14:40
debata (11)

Podľa gréckeho denníka Kathimerini od piatku pribudlo na gréckych ostrovoch 268 utečencov. Podľa gréckych úradov je v celej krajine 57 000 utečencov, z toho 8 000 na ostrovoch na východe Egejského mora.

Príliv už nie je od marca, kedy prichádzali stovky až tisíce migrantov denne, tak veľký. Stále ich sú ale desiatky denne, čo predstavuje problém, pretože z Grécka sa ich do Turecka či v rámci rekoládie do inej krajiny únie premiestňuje v priemere omnoho menej. V súčte je tak v Grécku vlastne viac utečencov, než ich bolo v marci, kedy začala byť dohoda EÚ s Ankarou uvádzaná do praxe.

Napätá je situácia v prijímacích táboroch na gréckych ostrovoch, ktoré zdĺhavo utečencov odbavujú. Čakanie je pre utečencov dlhé, čo občas vyústi do prejavov násilia, pri ktorých sú zapaľované väčšinou kontajnery s odpadkami a stany. Stále viac utečencov je tiež už bez akýchkoľvek finančných prostriedkov, čo sa prejavuje vo zvýšenej drobnej kriminalite – väčšinou ide o vreckové krádeže či krádeže v obchodoch s potravinami.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #utečenci #migranti