Kvôli kolapsu EÚ sa z Ruska stáva globálna veľmoc, tvrdí Soros

Americký miliardár George Soros považuje Rusko za rodiacu sa globálnu veľmoc v situácii, keď je zjavný kolaps Európskej únie; súčasný vývoj prirovnal k niekdajšiemu vzostupu EÚ v čase, keď sa začal rúcať Sovietsky zväz.

21.06.2016 17:41
George Soros, Foto: ,
George Soros.
debata (473)

Preslávený investor Soros varoval tiež pred dôsledkami možného vystúpenia Británie z Európskej únie. Soros podľa agentúry Reuters uviedol, že pociťuje viac ako inokedy, že osud Európskej únie závisí na budúcnosti Ukrajiny, ktorá na východe čelí aktivitám proruských separatistov.

Magnát maďarského pôvodu sa tak vyjadril v Londýne na akcii usporiadanej skupinou Otvorené Rusko, ruským opozičným hnutím založeným kritikom Kremľa Michailom Chodorkovským.

V článku pre britský denník The Guardian Soros upozornil, že ak štvrtkové referendum v Británii skončí víťazstvom brexitu, teda vystúpením krajiny z Európskej únie, libra prudko klesne. Brexit by mal podľa neho vážne dôsledky pre britský pracovný trh a financie.

Americký investor maďarského pôvodu Soros zarobil vďaka špekuláciám na oslabenie libry počas „čiernej stredy“ 16. septembra 1992. Vtedajšia britská konzervatívna vláda bola po bezúspešných pokusoch britskej centrálnej banky ochrániť domácu menu pred ďalším poklesom nakoniec nútená pozastaviť členstvo britskej libry v Európskom výmennom mechanizme (ERM).

Brexit by spôsobil ešte väčšie otrasy, citoval Sorosa v utorok server BBC.

473 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #George Soros #Brexit