Päť hviezd na výslní talianskej politiky

Na začiatku bol krok humoristu, príbeh by mohol vyvrcholiť šokom v politike. Hnutie piatich hviezd, ktoré v roku 2009 založil Beppe Grillo, má šancu zvíťaziť v talianskych parlamentných voľbách naplánovaných o dva roky.

22.06.2016 07:19
Virginia Raggiová Foto: ,
Za starostku Ríma bola zvolená 37–ročná právnička Virginia Raggiová. Tento úspech sa považuje za postup Hnutia piatich hviezd do prvej ligy talianskej politiky.
debata (2)

Komunálne voľby totiž znamenali politické zemetrasenie, ktoré vynieslo na výslnie kandidátov tohto protestného hnutia. Voliči vyslali signál, podľa ktorého by sa päťhviezdičkový tábor odporcov tradičnej politiky mohol stať najsilnejšou stranou v Taliansku. „Môže to byť odrazový mostík pre hnutie do volieb v roku 2018,“ upozornila agentúra Reuters.

Záväzky o boji proti korupcii, sľuby pre chudobných či všakovaké pôsobivé tvrdenia o peniazoch, ako je odmietanie štátneho príspevku pre politické strany za zisk voličských hlasov sú príčinou popularity Hnutia piatich hviezd, ktoré obsadí kreslá starostov v takých významných mestách, ako sú Rím a Turín. O raketovom vzostupe svedčí to, že kandidáti hnutia zvíťazili až v 19 z 20 miest, kde sa uchádzali o priazeň voličov. „Je to bolestivá prehra. Prísť o Rím a Turín – to bolí,“ priznal podľa agentúry Reuters vplyvný predstaviteľ vládnucej Demokratickej strany Matteo Orfin.

O hnutí mnohí hovorievajú, že je projektom protestu, ale jeho predstavitelia tvrdia, že výsledky miestnych volieb znamenali túžbu po zmene. Trvá na tom aj Virginia Raggiová, ktorá vyhrala komunálne voľby v Ríme. „Budem starostkou všetkých Rimanov. Nastolím právo a transparentnosť v úradoch mesta po dvadsiatich rokoch zlého riadenia,“ dodala podľa stanice BBC. Mimochodom, metropolu preberie v neutešenom stave – Rím má dlh 13 miliárd eur, čo je dvojnásobok jeho ročného rozpočtu.

Hnutie piatich hviezd bolo založené hlavne na snahe bojovať proti korupcii, ktorá je v Taliansku značne rozšírená. Má však aj euroskeptickú politiku, pretože by rado videlo vypísanie referenda o používaní eura. Voličom ponúka viacero populistických sľubov. Vyníma sa medzi nimi požiadavka zaviesť jednotný príjem pre najchudobnejšiu vrstvu obyvateľov.

Úspech populistického hnutia je výzvou pre predsedu vlády Mattea Renziho. Aj on priznáva, že tu nešlo už o prejav protestu, ale o hlasovanie za zmenu. Novozvoleným starostom z Hnutia piatich hviezd pritom prisľúbil, že vláda s nimi bude spolupracovať napriek tomu, že ich pohľady sa v mnohých témach rozchádzajú.

Renzi, ktorého Demokratická strana je spojená s viacerými korupčnými škandálmi, za čo teraz zjavne jej kandidáti zaplatili daň, sa musí báť o svoju politickú kariéru už v predstihu parlamentných volieb. Na jeseň tohto roku žiada vypísať referendum o ústavných zmenách a ak by ich voliči neschválili, podal by demisiu. Nie je vylúčené, že hlavne s prispením hlasov stúpencov Hnutia piatich hviezd by sa mohol pobrať na politický dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #voľby