Putin varoval pred vplyvom NATO a chválil parlament za anexiu Krymu

Boj s terorizmom vyžaduje odpútať sa od rozporov a postupovať spoločne. V parlamentnom prejave to v Moskve vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

22.06.2016 15:58
Vladimir Putin Foto:
Podľa prezidenta Vladimira Putina je Rusko otvorené návrhom na nový systém medzinárodnej bezpečnosti.
debata (308)

Rusko je podľa neho otvorené návrhom na nový systém medzinárodnej bezpečnosti. Šéf Kremľa prehovoril na poslednej schôdzi Štátnej dumy pred letnou prestávkou a septembrovými všeobecnými voľbami. V prejave zdôraznil, že krajina musí posilňovať svoju bojovú pripravenosť v čase, keď NATO rozširuje svoj vplyv a posúva sa smerom k ruským hraniciam. „Aliancia zosilňuje svoju agresívnu rétoriku a svoje agresívne akcie pri našich hraniciach.“ upozornil prezident poslanca.

Väčší význam než otázky bezpečnosti a medzinárodnej politiky má ale podľa Putina riešenie aktuálnych hospodárskych a sociálnych problémov Ruska. Ide najmä o zdravotníctvo, vzdelávanie, komunálne služby a starostlivosť o mladé rodiny. „Na tom bude závisieť budúcnosť našej krajiny,“ zdôraznil prezident.

Dolná parlamentná komora si v úvode uctila minútou ticha pamiatku ruských obetí druhej svetovej vojny, ktorej kľúčová a pre Rusko rozhodujúca fáza začala útokom nacistického Nemecka pred rovnými 75 rokmi.

„Aká lekcia je ešte potrebná, aby sme dnes odvrhli staré ideologické rozpory a geopolitické hry a zjednotili sa v boji s medzinárodným terorizmom?“ vyhlásil v prejave Putin. Vyslovil sa pre vytvorenie „moderného, mimoblokového a rovnoprávneho systému kolektívnej bezpečnosti“.

Za „historický výsledok“ terajšieho ruského zákonodarného zboru Putin označil „integráciu“ Krymu, teda legislatívne krytie ruskej anexie ukrajinského polostrova.

„Integrácii predchádzala vaša úprimná a srdečná morálna podpora obyvateľov polostrova v predvečer referenda o vstupe do Ruskej federácie,“ pochválil prezident Štátnu dumu.

Ruskí voliči budú 18. septembra hlasovať o novom zložení dolnej komory, pričom 225 zo 450 poslancov bude zvolených väčšinovým systémom a 225 systémom pomerného zastúpenia. V 38 autonómnych republikách a oblastiach budú Rusi voliť zákonodarné zbory, v ďalších šiestich sa uskutočnia voľby najvyšších predstaviteľov, teda hláv republík či gubernátorov krajov a oblastí.

308 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Vladimir Putin #Krym