Ukrajina vyhostila šéfa ruských zástupcov v koordinačnom centre

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) vyhostila z krajiny šéfa ruských zástupcov v Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu (JCCC) plukovníka Vladimira Čebana. Zároveň mu zakázala pod dobu piatich rokov vstúpiť na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na tlačové oddelenie SBU.

22.06.2016 19:00
debata (14)

Tajná služba tvrdí, že prichytila Čebana pri konaní, ktoré ohrozilo národnú bezpečnosť Ukrajiny a minské dohody. Čeban údajne poskytoval zástupcovi náčelníka štábu prvého armádneho zboru samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), ktorý vystupoval pod prezývkou Jakub, informácie o mesačných plánoch a letových trasách bezpilotných lietadiel Špeciálnej pozorovateľskej misie (SMM) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

„Na základe týchto informácií boli militanti schopní ukryť svoje palebné pozície pred medzinárodnými pozorovateľmi, ako aj pozície s ťažkými zbraňami a vybavením,“ uviedla SBU. Podľa nej sa Čeban podieľal aj na falšovaní dôkazov ruskými predstaviteľmi v JCCC, pokiaľ ide o údajné porušovanie minských dohôd ukrajinskou armádou.

JCCC vytvorili v októbri 2014 Ukrajina, Rusko a OBSE s cieľom dosiahnuť prímerie na Ukrajine.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina