Turexit? Erdogan straší referendom

Kým Briti hlasovali o možnom vystúpení z Európskej únie, Turci by podľa ich prezidenta mohli vypísať referendum o tom, či do nej majú vôbec vstúpiť. Recep Tayyip Erdogan so svojou typickou prchkosťou reagoval na podľa neho urážlivé vyhlásenia viacerých európskych predstaviteľov.

24.06.2016 07:39
Turecko, Erdogan Foto:
Turecký prezident Recep Erdogan na archívnej snímke.
debata (18)

Britský premiér David Cameron v referendovej kampani povedal, že Turecko sa do únie dostane možno až v roku 3000. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker zase Erdoganovi odkázal, nech svojim občanom vysvetlí, že Brusel im nezruší vízovú povinnosť, kým Ankara nesplní podmienky.

„Môžeme vstať a opýtať sa ľudí, rovnako ako to robia Briti,“ citovala Erdogana agentúra Anadolu. „Opýtame sa: ,Máme pokračovať v rokovaniach s Európskou úniou alebo ich ukončíme?' V prípade, že ľudia povedia ,pokračovať', mohli by sme pokračovať ďalej.“ Turecký prezident už v minulosti viackrát ostro kritizoval úniu. Možnosťou vypísať referendum o prístupových rokovaniach však pohrozil prvý raz.

Turecko je najstarším čakateľom na vstup do únie. Prísľub dostalo už roku 1963, keď s predchodkyňou EÚ podpísalo asociačnú dohodu. Prihlášku si Ankara podala roku 1987, o dvanásť rokov získala oficiálne štatút kandidátskej krajiny. Prístupové rokovania odštartovala pred jedenástimi rokmi, tie sa však vlečú slimačím tempom. Brzdí ich neschopnosť Turecka vyhovieť normám EÚ v oblasti demokracie a základných práv, spory okolo rozdeleného Cypru i obavy verejnosti vo Francúzsku, v Nemecku a ďalších členských krajinách z pristúpenia takmer 80-miliónovej moslimskej krajiny.

Turecko požadovalo pokrok v prístupových rokovaniach výmenou za svoju pomoc pri zastavení prílevu migrantov do Európy. Dohoda o migrácii, ktorú EÚ a Turecko uzavreli v marci, predpokladá otvorenie novej rokovacej kapitoly do júla. Ankara včera potvrdila, že v posledný júnový deň v Bruseli otvorí rokovania o finančných a rozpočtových pravidlách. Bude to iba 15. z 35 kapitol, ktoré musí uzavrieť, ak chce splniť podmienky členstva. Doteraz uzavrela jedinú. Otvorenie tých najcitlivejších kapitol, ako sú spravodlivosť, bezpečnosť a základné práva, pritom podľa Bruselu ostávajú hudbou ďalekej budúcnosti.

Šéf tureckej diplomacie včera potvrdil, že v Bruseli chce na budúci štvrtok rokovať aj o liberalizácii vízového režimu, čo bol jeden z prísľubov únie pri uzavretí dohody o vracaní migrantov do Turecka. Juncker však v stredu v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung vyhlásil, že vízová povinnosť pre tureckých občanov cestujúcich do EÚ by mohla byť zrušená len vtedy, ak Turecko popri dohode o utečencoch splní všetky ostatné podmienky, s ktorými Ankara podľa neho súhlasila. Celkovo ich je 72 a sedem stále zostáva nesplnených vrátane tej najvážnejšej – novely tureckého protiteroristického zákona. Erdogan sa však zaťal a zákon odmieta zmierniť. „Ak pán Erdogan skutočne chce porušiť dohodu, potom bude jeho úlohou vysvetliť Turkom, prečo si nemôžu užívať bezvízové cestovanie do Európy,“ odkázal mu Juncker.

Turecký prezident si pri odpovedi Junckerovi nebral servítku pred ústa: „Vôbec nepoznáte turecký národ. Títo ľudia nie sú odkázaní na bezvízový styk. Ste to vy, kto sa obáva, čo sa môže stať, ak Turecko otvorí svoje dvere a všetci utečenci sa vydajú smerom do Európy.“ Erdogan tiež obvinil Európsku úniu, že jeho krajinu nechce prijať len preto, lebo je väčšinovo moslimská. „Celá táto readmisná dohoda a ďalšie veci len ukazujú, akí ste nedôveryhodní. Neplníte svoje sľuby. Toto je vaša odporná tvár. A keď na túto vašu odpornú tvár Erdogan ukáže, tak sa na neho nahneváte a snažíte sa ho zbaviť,“ vyhlásil turecký prezident.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #Recep Tayyip Erdogan