USA: Kongres okupujú demokrati, žiadajú zákon o zbraniach

Veľký počet poslancov americkej Demokratickej strany usporiadal v noci na dnes v Snemovni reprezentantov protest v sede s cieľom presadiť hlasovanie o kontrole držania zbraní.

23.06.2016 15:08
americká snemovňa Foto: ,
Fotografia z podlahy americkej Snemovne reprezentantov, ktorá ukazuje členov snemovne sediacich na zemi s cieľom presadiť hlasovanie o kontrole držania zbraní.
debata (7)

Republikáni po niekoľkých hodinách presadili odročenie schôdze na 5. júla, demokratickí zákonodarcovia ale podľa televízie CNN aj napriek tomu zostali v sále a pokračujú v proteste. Pred Kongresom za obmedzenie možnosti vlastniť zbraň demonštrovali v čase rokovania poslancov stovky ľudí.

Protest demokratických poslancov začal v stredu napoludnie tamojšieho času. Skupina poslancov sa usadila okolo rečníckeho pultu v snahe presadiť hlasovanie o kontrole zbraní ešte pred parlamentnou prestávkou, ktorá začne budúci týždeň. Volanie po zmene zákona výrazne zosilnelo po masakri vo floridskom Orlande, pri ktorom po streľbe v miestnom gay klube pred viac ako týždňom zostalo 49 mŕtvych. Pri policajnom zásahu potom zahynul aj útočník.

Republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Paul Ryan požiadavku demokratických poslancov na hlasovaní odmietol s tým, že na programe je hlasovanie o zákonníku práce. Konanie poslancov označil za propagandistické cvičenie a zdôraznil, že Kongres neurobí nič proti ústavnému právu Američanov držať strelnú zbraň. Protesty demokratov ale len zosilneli. Kým Ryan vyzýval poslancov k poriadku, snemovňou znelo skandovanie „Hanba!“ a šéf snemovne nakoniec predsednícke miesto opustil. Rozhorčení zastupitelia spievali protestné piesne a držali v rukách fotografie obetí orlandského vraha.

Hodinu pred polnocou tamojšieho času sa v sále situácia vyostrila natoľko, že hrozili násilnosti. Republikánsky poslanec za štát Texas Louie Gohmert sa podľa agentúry AP dostal do prudkého sporu s demokratickou poslankyňou Corrine Brownovou z Floridy. Dvojica sa hlasno hádala a priblížila sa k sebe natoľko, že ich kolegovia od seba museli odtrhnúť. Do protestu sa medzitým zapojili zhruba dve stovky demokratov zo Snemovne reprezentantov i Senátu, ktorí si do rokovacej sály priniesli vankúše a deky.

Demokratická poslankyňa Elizabeth Estyová nocovala v Kongrese v spacáku. Pre tých, ktorí cez noc zostali hore, prinášali kolegovia občerstvenie, hoci pravidlá snemovne zakazujú v rokovacej sieni jesť. Vnútorný kamerový systém bol síce odpojený, ale obrázky z protestu, v histórii amerického parlamentu krajne neobvyklému, sa rozleteli po sociálnych sieťach vďaka mobilným telefónom poslancov.

Republikánom sa nad ránom poradilo presadiť odročenie schôdze na 5. júla, demokrati ale svoj protest neukončili. „Nebudeme brať ‚nie‘ ako odpoveď (na našu požiadavku) len preto, že odišli,“ povedala šéfka demokratických poslancov Nancy Pelosiová.

Zatiaľ nie je jasné, či budú demokrati pokračovať v proteste v menšom rozsahu po celý čas prerušenia schôdze. Na jej opätovnom zahájení ho však chcú obnoviť a tvrdia, že neprestanú, kým nezískajú dostatok republikánskych hlasov na schválenie zákona. Niekoľko stoviek ľudí demonštrovalo za obmedzenie predaja zbraní i pred parlamentom. Prejavovali solidaritu so štrajkujúcimi poslancami a žiadali okamžité hlasovanie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #držanie zbraní #Kongres #Snemovňa reprezentantov