Ochrana Schengenu dostáva podobu

Štáty EÚ podporili podobu pravidiel umožňujúcich rýchly vznik spoločnej pohraničnej a pobrežnej stráže. Podľa Európskej komisie by tak nová agentúra mohla začať fungovať už v lete.

24.06.2016 07:43
debata (8)

„Európsku pohraničnú a pobrežnú stráž nutne potrebujeme na posilnenie našej spoločnej ochrany vonkajšej hranice,“ vyhlásil holandský minister pre migráciu Klaas Dijkhoff. Vznik stráže na základe existujúcej úniovej agentúry Frontex navrhla EK ako súčasť reakcie únie na migračnú krízu ešte vlani v decembri. Premiéri a prezidenti dvadsaťosmičky sa v rovnakom mesiaci na summite rozhodli, že návrh by mali prijať v prvej polovici tohto roku, teda práve počas holandského predsedníctva v únii.

Predseda EK Jean-Claude Juncker rozhodnutie privítal s tým, že je ide o ukážku rozhodného a rýchleho postupu Európy pri riešení spoločných výziev. Komisia v tlačovej správe zároveň informovala, že pri ochrane hraníc si členské štáty EÚ zachovajú svoje právomoci a suverenitu.

„Ak však niektorá z krajín odmietne spolupracovať s agentúrou a bude to ohrozovať fungovanie schengenského priestoru, tak ostatné štáty budú môcť rozhodnúť o zavedení dočasných pohraničných kontrol,“ upozornil europoslanec Artis Pabriks, ktorý viedol rokovania v mene europarlamentu.

Práve on musí ešte schváliť dohodnutú podobu pravidiel. Najprv tak musí urobiť na budúci pondelok Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci a následne v júli sa bude konať plénum EP. Potom už iba formálne a definitívne potvrdia rozhodnutie členské štáty EÚ.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #schengen #pobrežná stráž #pohraničná stráž