Odporcovia EÚ chcú referendá aj v ďalších krajinách

Rozhodnutie britských voličov opustiť Európsku úniu povzbudilo populistické a euroskeptické strany po celom kontinente, aby vzniesli vlastné požiadavky na odchod z bloku či spoločnej meny eura.

24.06.2016 08:13 , aktualizované: 19:22
debata (119)

Nacionalistické a protiimigračné strany v Holandsku, Dánsku, Švédsku a Francúzsku vyzvali referendám o členstvo v únii, zatiaľ čo talianske Hnutie piatich hviezd oznámilo, že bude ďalej usilovať o hlasovanie o eure, napísala agentúra Reuters.

Vodca holandskej protiimigračnej strany PVV Geert Wilders oznámil, že z holandského referenda o členstvo v Európskej únii urobí ústrednú tému svojej kampane pred parlamentnými voľbami v budúcom roku. „Blahoželám britským občanom k ​​víťazstvu nad politickou elitou v Londýne aj v Bruseli. Myslím, že môžeme urobiť to isté,“ povedal Wilders Reuters. „Mali by sme mať referendum o ‚nexite‘ čo najskôr,“ dodal s poukazom na skratku z anglických slov Netherlands (Holandsko) a exit (odchod). „(Pre EÚ) už žiadna budúcnosť neexistuje,“ dodal Wilders.

Francúzska krajne pravicová Národný front tiež v nadšenie z brexitu vyzvala k francúzskemu referendu o členstvo v Európskej únii v nádeji, že sa jej euroskeptickej politike dostane v krajine väčšiu podporu. Líderka strany Marine Le Penová vyzdvihla výsledok referenda zobrazením britskej vlajky na svojom twitterovom účte. „Víťazstvo pre slobodu!“ napísala.

„Teraz musíme usporiadať rovnaké referendum vo Francúzsku a v (ostatných) krajinách EU,“ dodala. Jej zástupca Florian Philippot sa pohral zase s príslušnou skratkou Frexit. Le Penová minulý mesiac povedala, že keby vyhrala budúci rok francúzske prezidentské voľby, začala by okamžite rokovania o väčšej suverenite Francúzsko v EÚ vrátane otázky jednotnej meny. Ak by rozhovory zlyhali, obrátila by sa na voličov s výzvou k podpore opustenia EÚ.

Populistická a protiimigračná Dánska ľudová strana (DF), ktorá podporuje súčasnú vládu v krajine, bez toho aby sa na nej podieľala, tiež vyzvala k referendu o členstvo v Európskej únii. „Domnievam sa, že Dáni by samozrejme mali mať referendum o tom, či chceme nasledovať Britániu alebo udržať veci tak, ako ich máme,“ povedal vodca DF Kristian Thulesen Dahl. Protiimigračná strana Švédski demokrati (SD), ktorá má v prieskumoch podporu asi 17 percent voličov, tiež sľúbila, že vystupňuje tlak na zmenu. „Žiadame, aby Švédsko okamžite začalo vyjednávať o uzavretých dohodách (s EÚ) a aby sa švédsky ľud mohol vyjadriť k ďalšiemu členstvu v EÚ v referende,“ povedal vodca strany Jimmie Akesson.

Rakúska krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) vyzvala vedúcich predstaviteľov Európskej komisie a Európskeho parlamentu, aby podali v dôsledku hlasovania o brexite demisiu. Zároveň varovala, že môže tiež usilovať o referendum, ak sa EÚ nereformuje. FPÖ má teraz najvyššiu podporu medzi rakúskymi voličmi, podľa prieskumu z minulého týždňa by ju volilo 34 percent ľudí a na druhej socialistami by mala náskok deviatich percentuálnych bodov. Kandidát strany Norbert Hofer len tesne neuspel v nedávnej prezidentskej voľbe.

Druhá najpopulárnejšia strana v Taliansku, opozičné Hnutie piatich hviezd, označilo výsledok britského referenda za lekciu o demokracii a sľúbilo, že sa bude ďalej usilovať o referendum o tom, či má krajina zostať v eurozóne. Hlasovanie má ale podľa nej byť nezáväzné pre vládu. Opozičná a separatistická Liga severu brexit nadšene privítala. „Ďakujeme, Británia, teraz je rad na nás,“ uviedol vodca strany Matteo Salvini.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #odchod #referendum #Brexit