Politici sa pohrávajú s czexitom a huxitom

Český prezident je za referendum o českom odchode z EÚ a NATO, hlasoval by však proti. Pravá ruka maďarského premiéra zase tvrdí, že Budapešť síce nechystá plebiscit o vystúpení z únie, no ak by sa konal, on by bol za, prípadne by nehlasoval.

02.07.2016 12:00
debata (134)

Po opozičných populistoch a nacionalistoch v Holandsku, vo Francúzsku a v Rakúsku začínajú balóniky možného nasledovania Britov, ktorí si minulý týždeň odhlasovali odchod z EÚ, vypúšťať aj stredoeurópski politici.

Česká hlava štátu nemá právomoci presadiť referendum, jej najnovšie výroky však vyvolali veľký rozruch. „Nesúhlasím s tými, ktorí sú za vystúpenie z Európskej únie. Ale urobím všetko preto, aby bolo referendum a aby sa v ňom mohli vyjadriť. A rovnako k vystúpeniu z NATO,“ vyhlásil Miloš Zeman vo štvrtok večer. V piatok na ďalšej zastávke turné po malých mestách znova agitoval za prijatie ústavného zákona o celoštátnom referende, na ktorom by sa museli zhodnúť tri pätiny oboch komôr parlamentu. Občania, ktorí zoženú dostatočný počet podpisov, by po prijatí zákona mohli podľa prezidenta navrhnúť do referenda akúkoľvek otázku. „Proti tým, ktorí hovoria, že o vystúpení z EÚ by referendum byť nemalo, ja namietam, že občania majú právo rozhodnúť, na čo sa chcú opýtať a k čomu chcú referendum mať,“ citoval ho portál lidovky.cz.

Podobne ako britský premiér David Cameron, ktorý presadil referendum o brexite, by sa aj český prezident v kampani snažil agitovať za zotrvanie v únii, na čo má, podľa vlastných slov „tisíc dôvodov". Jedným z nich podľa neho je to, že Česko každoročne dostáva z únie o 200 miliárd korún (takmer 7,4 miliardy eur) viac, než do Bruselu vracia, čo znamená čistý zisk vo výške pätiny štátneho rozpočtu. „Len blázon sa vzdáva takého veľkého množstva peňazí. Je to cynický dôvod, ale je to dôvod,“ povedal Zeman.

Vláda sociálneho demokrata Bohuslava Sobotku v reakcii na prezidentove vyhlásenia oznámila, že neráta so žiadnymi referendami, ktoré by spochybňovali členstvo Česka v EÚ či NATO. Zemana sa nezastal ani podpredseda vlády a šéf hnutia ANO Andrej Babiš, ktorý má inak v mnohých otázkach k nemu názorovo blízko. „Robiť referendum o vystúpení ČR z EÚ by pre nás bolo zničujúce,“ citoval z Babišovho vystúpenia v parlamente portál iDnes.cz. „Referendum u nás by asi dopadlo podobne ako v Británii. Našou úlohou je vysvetliť ľuďom, že to nebolo dobré rozhodnutie, dopad pre nás by bol katastrofálny,“ dodal. Podľa prieskumu z apríla iba 25 percent Čechov je spokojných s členstvom v EÚ, rok predtým ich bolo 32 percent.

Šéf opozičnej strany TOP 09 Miroslav Kalousek vraj očakával, že prezident začne „vyvolávať duchov" czexitu. „Že však bude navrhovať aj referendum o vystúpení z NATO, ma prekvapilo aj u takého prokremeľského populistu, akým je Miloš Zeman. Oba návrhy útočia na priority českej zahraničnej a obrannej politiky posledných desaťročí. Týmito návrhmi sa Miloš Zeman stal bezpečnostnou hrozbou pre Českú republiku,“ citoval Kalouska iDnes.cz.

Búrlivé vnútropolitické diskusie okolo referenda o vystúpení z EÚ sa rozpútali aj v Maďarsku, kde demokratická opozícia obvinila vládu premiéra Viktora Orbána, že krajinu pripravuje na huxit. Rozruch vyvolal János Lázár, šéf úradu vlády, ktorý je považovaný za Orbánovu pravú ruku, keď vo štvrtok vyhlásil, že v prípadnom referende o vystúpení z EÚ by buď hlasoval za, alebo by sa na ňom nezúčastnil. „Vo veci členstva v únii by som s ľahkým srdcom nedokázal hlasovať za zotrvanie," citoval ho portál index.hu. „Európska únia nie je schopná brániť európske hodnoty a záujmy," dodal s tým, že ide o jeho súkromný názor a pokiaľ je mu známe, maďarská vláda sa nechystá vypísať referendum o huxite.

Orbánov hovorca Bertalan Havasi v piatok pre portál 444.hu vyhlásil, že vláda neuvažuje o vypísaní plebiscitu o vystúpení z únie, a to ani v prípade, že sa jej po jesennom referende o odmietnutí kvót pri prerozdeľovaní utečencov nepodarí v Bruseli presadiť odmietavý postoj Budapešti.

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Česko #Miloš Zeman #Brexit