Sýrska armáda vyhlásila 3-dňový pokoj zbraní, niekde sa ďalej bojuje

Sýrska armáda vyhlásila zastavenie paľby na 72 hodín na celom území vojnou sužovanej krajiny. Pokoj zbraní sa začal v noci v stredu a skončí v piatok o polnoci, upresnila podľa sýrskych oficiálnych médií armáda vo vyhlásení.

06.07.2016 15:55
debata (7)

Americký minister zahraničia John Kerry túto správu privítal ako nádej na trvalejšie dohody o prímerí, avšak agentúry s odvolaním sa na zdroje v teréne informujú, že nie všade boje ustali. Vyhlásenie armády podľa agentúry AFP jasne neupresňuje, či zastavenie paľby zahŕňa bojovníkov organizácie Islamský štát (IS) a sýrske odnože medzinárodnej teroristickej siete Al-Káida. Skutočnosťou je, že režim prezidenta Bašára Asada označuje i umiernených protivládnych povstalcov za teroristov.

Spojené štáty a Rusko vyrokovali už vo februári ukončenie bojov v Sýrii, ktoré sa nevzťahovalo na oblasti kontrolované džihádistami. Toto prímerie ale skrachovalo v dôsledku opakovaného násilia vládnych i opozičných síl.

Spravodajca agentúry AFP a zdroje exilovej sýrskej organizácie ochrancov ľudských práv (SOHR) informovali, že počas vyhláseného prímeria sa východné štvrte najväčšieho mesta Sýrie Halabu dopoludnia ocitli pod delostreleckou paľbou.

Tiež agentúra AP píše o pokračujúcich stretoch. Podľa hovorcu povstalcov Jásira Tájiba žiadny pokoj zbraní doteraz nezavládol v oblastiach okolo Damašku, ktoré ovládajú protivládne sily. Armáda napríklad ďalej pokračuje v ofenzíve zahájenej v utorok v smere na východné predmestie metropoly Ghúta, držanej rebelmi.

„Veľmi vítame vyhlásenie sýrskej armády o 72 hodín trvajúcom pokoji,“ reagoval na vyhlásenie prímeria Kerry, ktorý je na návšteve v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi. „Veľmi intenzívne sa snažíme vyústiť terajšie diskusie do dlhšieho… vykonateľného, zodpovedného ukončenia nepriateľstva, ktoré by mohlo zmeniť dynamiku v teréne,“ dodal podľa agentúry Reuters.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #boje