Orbán natiahne odkaz Bruselu

Budapešť sa s referendom o prerozdelení migrantov medzi krajinami EÚ neponáhľa. Na otázku "Chcete, aby Európska únia mohla nariadiť povinné presídlenie osôb bez maďarského občianstva do Maďarska bez súhlasu maďarského parlamentu?" majú občania odpovedať až v prvú októbrovú nedeľu. Prezident János Áder, niekdajší výkonný predseda vládneho Fideszu, referendum vypísal na najneskorší možný termín.

07.07.2016 07:06
maďarsko, maďarský bilboard, maďarské referendum, Foto:
Odkážme Bruselu, aby to aj oni pochopili!“ vyzýva maďarská vláda občanov na odmietnutie utečeneckých kvót v referende. Neznámy recesista doplnil: „Nech pošlú viac peňazí!“
debata (4)

Keby Áder chcel, mohol stanoviť deň plebiscitu už na prvú septembrovú nedeľu. Takto však vláda Viktora Orbána získala mesiac k dobru na kampaň. Tá sa síce oficiálne začne až v polovici augusta, päťdesiat dní pred hlasovaním, v podstate však vypukla už vo februári, keď Orbán oznámil, že bude iniciovať vypísanie referenda.

Štátna propagandistická mašinéria, na ktorú je podľa denníka Népszava vyčlenených takmer 9,5 milióna eur, sa na plné obrátky krúti od mája, keď vláda spustila takzvanú informačnú kampaň mobilizujúcu občanov, aby sa vzopreli „diktátu Bruselu“.

Jej ústredným sloganom je Odkážme Bruselu, aby to aj oni pochopili! Táto veta znie v reklamách elektronických médií a čnie na stovkách bilbordov. Mnohé z nich už recesisti stihli doplniť svojskými ideami, čo by mali Maďari Bruselu odkázať.

Jeden napríklad navrhuje „Nech pošlú viac peňazí“, čo je v prípade Maďarska, druhého najväčšieho čistého príjemcu eurofondov, z ktorých má viac ako 4 percentá HDP, prejav obzvlášť štipľavej irónie.

Fidesz vypísanie referenda privítal a občanov vyzval na čo najvyššiu účasť. Aby referendum bolo platné, musí sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina z vyše osem miliónov registrovaných voličov.

„Brusel nemôže rozhodnúť za nás, s kým máme spolunažívať,“ cituje z vyhlásenia vládnej strany denník Népszabadság. Aj krajne pravicový Jobbik burcuje svojich stúpencov, aby hlasovali proti kvótam. Fideszu však súčasne vyčíta, že neprijal lacnejšie riešenie cestou ústavnej novely, ku ktorej Jobbik ponúkal hlasy svojich poslancov.

Takmer kompletná demokratická opozícia vyzýva na bojkot referenda, ktoré je podľa ľavicovej strany expremiéra Ferenca Gyurcsánya „predsieňou vystúpenia z EÚ“. Aj podpredseda socialistov Zoltán Gőgös varuje, že plebiscit o kvótach je prípravou na opustenie únie.

„Nech všetci zostanú doma, aby sme mohli zostať v Európe,“ citoval Gőgösovo odporúčanie občanom Népszabadság. Podľa nedávneho prieskumu až tri štvrtiny Maďarov si želajú zotrvanie v únii, týždenník HVG však tvrdí, že iba 29 percent považuje za prijateľný systém kvót.

Zelení zo strany Dialóg pre Maďarsko obviňujú Fidesz, že „huckaním v referendovej kampani chce odviesť pozornosť od podstatných tém, ako je chudoba, nízke mzdy, nezaslúžené obohacovanie sa a kolabujúce zdravotníctvo a školstvo“.

„János Áder vypísal referendum na 2. októbra, čo znamená, že Fidesz sa bude pokúšať ešte tri mesiace zamestnať ľudí štvaním proti utečencom a EÚ,“ napísali zelení na webovej stránke svojej strany. A ako dodali, oni „nebudú partnermi Orbána, keď uškŕňajúc sa popod fúzy zahrá maďarskú verziu brexitovej kampane“.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz #utečenci #referendum #povinné kvóty