KĽDR oznámila ukončenie diplomatickej komunikácie s USA

Severná Kórea oznámila Spojeným štátom, že sa rozhodla zablokovať jediný kanál diplomatickej komunikácie medzi oboma krajinami. Reaguje tým na nové americké sankcie, ktoré zahŕňajú aj diktátora Kim Čong-una, uviedli podľa agentúry Reuters severokórejské médiá.

11.07.2016 12:02
debata (41)

Pchjongjang a Washington spolu doteraz neformálne rokovali prostredníctvom diplomatov pri rámci OSN v New Yorku. Všetky záležitosti, vrátane otázky dvoch Američanov zadržiavaných v Severnej Kórey, bude KĽDR od teraz riešiť na základe (bližšie nešpecifikovaných) vojnových zákonov, oznámila oficiálne tlačová agentúra KCNA.

Podľa juhokórejských médií by to mohlo znamenať, že KĽDR bude udeľovať vyššie tresty Američanom, ktorých zatkne na svojom území.

Severokórejské úrady v súčasnosti zadržiavajú amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý sa podľa miestnych médií pokúsil ukradnúť plagát s politickou tématikou a následne sa priznal k „závažným trestným činom“ proti štátu. Ďalším zadržiavaným je Američan kórejského pôvodu Kim Dong Chul, ktorého Pchjongjang viní zo špionáže.

Spojené štáty minulú stredu po prvýkrát vyhlásili individuálnu sankciu proti severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi a ďalším desiatim činiteľom jeho režimu. Dôvodom je podľa amerického ministerstva zahraničia fakt, že Pchjongjang pácha krutosti na miliónoch ľudí a uplatňuje mimosúdne popravy, mučenie či nútené práce. KĽDR označila americké sankcie za „vyhlásenie vojny“.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Severná Kórea