Tropické horúčavy v Česku a Rakúsku vystriedali silné búrky

Denné teplotné rekordy v pondelok opäť padli v Českej republike, kde sa namerané hodnoty označujú dokonca v niektorých lokalitách za tropické. Vôbec najvyššie vystúpila ortuť teplomerov v Brode nad Dyjou v okolí Břeclavi, a to na hodnotu 36,8 stupňa Celzia.

11.07.2016 21:53 , aktualizované: 22:42
debata (4)

O šesť desatín „chladnejšie“ bolo v stredočeských Dobřichoviciach. Informovali o tom české elektronické médiá s odvolaním sa na tamojší hydrometeorolo­gický ústav.

Nad hranicu 35 stupňov Celzia však ortuť teplomerov vystúpila popoludní aj v Brne-Žabovřeskoch, na letisku v Pardubiciach, ale aj vo Veľkom Meziříčí. Presne túto hranicu namerali v Čáslavi i v Hradci Králové.

Takmer 100-ročný denný rekord padol v Havlíčkovom Brode, kde má nový rekord hodnotu 34,2 stupňa. Ten doterajší bol z roku 1922 a mal o stupeň nižšiu hodnotu.

Je to však iba jeden z množstva rekordov, veď záznamy maxima pre jedenásty júlový deň sa prepisujú na viac ako štvrtine meracích staníc, kde sa teploty registrujú najmenej 30 rokov.

Z Prahy hlásili poškodenie koľajníc na električkovej trati v štvrti Libeň v dôsledku horúčav. Električková preprava tu „pauzovala“ takmer tri hodiny. Špecialisti poruchu opravili a umožnili tak obnovenie prevádzky, avšak v pomalšom režime.

Po tropických horúčavách zasiahli Česko prvé búrky

Český hydrometeorologický ústav varoval pred veľmi silnými búrkami s vysokým stupňom nebezpečia. Varovanie platí až do utorka štvrtej hodiny rannej, a to pre Prahu, Stredočeský, Plzenský, Juhočeský, Pardubický a Královohradecký kraj, ako aj pre Vysočinu.

Od západu prechádzalo cez české územie smerom na východ pásmo intenzívnych búrok, ktoré však v súvislosti s rýchlosťou tohto presunu nepriniesli v žiadnej lokalite zrážky presahujúce hodnotu desiatich milimetrov. Z Ostravy hlásia prudké krupobitie, pričom jednotlivé krúpy dosiahli veľkosti hrášku. Krupobitie zasiahlo aj niektoré lokality na Šumave.

V Rakúsku zaznamenali zatiaľ najteplejší deň v roku 2016

Najhorúcejší deň roka 2016 zažili v pondelok v Rakúsku. Ako informovala s odvolaním sa na rakúsky Centrálny ústav pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG) tlačová agentúra APA, najvyššiu teplotu namerali v Kremse (36 stupňov Celzia), ale iba o desatinu stupňa „chladnejšie“ bolo v Tullne a o tri desatiny v Hohenau a Stockerau.

V rakúskej metropole Viedeň sa ortuť teplomerov vyšplhala na 34,8 stupňa Celzia. Meteorológovia uviedli, že v niektorých lokalitách nemusia byť tieto hodnoty konečné, ale môžu sa ešte o jednu či dve desatiny zvýšiť.

Nepovažujú to však za pravdepodobné, pretože prichádzajúci studený front prináša do krajiny zrážky vrátane krupobitia, ako aj silný vietor.

Salzbursko zasiahol búrkový front

Avizovaný búrkový front zasiahol v pondelok večer rakúsku spolkovú krajinu Salzbursko, kde extrémne zrážky sprevádzal aj prudký nárazový vietor. Hasičom narobili rozmary počasia nemálo práce.

Ako informovala tlačová agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu velenia protipožiarneho zboru, predovšetkým v Mühlbachu, Dienstene, Bischofshofene a Pffarrwerfene došlo k zosuvom pôdy a lokálnym záplavám. Hasiči odčerpávali vodu zo zaplavených pivníc a odstraňovali vyvrátené stromy a zlomené konáre z cestných komunikácií. Z Annabergu hlásili dokonca aj najmenej dve strhnuté strechy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rakúsko #búrky #extrémne horúčavy