Znepriatelené strany v Južnom Sudáne dodržujú prímerie

V juhosudánskej metropole Džuba po piatich dňoch násilností utíchla streľba. Informovala o tom spravodajská stanica BBC, podľa ktorej obe znepriatelené strany dodržiavajú prímerie, ku ktorému v pondelok vyzvali prezident Salva Kiir a viceprezident a bývalý povstalecký vodca Riek Machar. Humanitárna situácia v meste však zostáva zlá.

12.07.2016 14:12
Džuba, Južný Sudán Foto:
Ženy skrývajúce sa za vozidlo OSN počas bojov v Džube.
debata (1)

Boje medzi stúpencami Kiira a Machara vypukli vo štvrtok a podľa agentúry AFP pri nich zahynulo vyše 300 ľudí. Po vzájomnom obviňovaní sa zo zodpovednosti za násilnosti nakoniec obaja čelní predstavitelia štátu vyzvali svojich stúpencov na zastavenie bojov. V utorok je podľa svedkov situácia v meste pokojná a streľbu nie je počuť.

Macharov hovorca uviedol, že viceprezident bude dnes s prezidentom osobne alebo telefonicky rokovať. Cieľom rozhovorov by malo byť upevnenie súčasného prímeria. Humanitárni pracovníci ale upozorňujú, že množstvo obyvateľov Džuby sa stále ukrýva v kostoloch a nevychádza na ulice. Podľa OSN utieklo z domovov od začiatku súčasných násilností asi 36 000 osôb. V meste je tiež nedostatok pitnej vody a jedla.

Prímerie využívajú niektoré ambasády a medzinárodné organizácie na evakuáciu svojich zamestnancov z juhosudánskej metropoly. Svoj personál sťahuje americké veľvyslanectvo, začali prípravy na evakuáciu aj nemeckých občanov. Z Džuby odchádzajú tiež zahraniční pracovníci Lekárov bez hraníc.

Južný Sudán vyhlásil pred piatimi rokmi nezávislosť. V decembri 2013 ale jeden z najchudobnejších štátov sveta zachvátila občianska vojna. V konflikte proti sebe stoja sily lojálne prezidentovi Kiirovi a povstalci podporujúci Machara. Násilnosti majú nielen politické, ale aj etnické pozadie: za Kiirom stoja príslušníci jeho kmeňa Dink, Machara podporujú Nuerovia

Machar sa koncom tohtoročného apríla vrátil do metropoly Džuby, kde vzápätí zložil sľub viceprezidenta v novej vláde národnej jednoty. Je to súčasť mierovej dohody z augusta 2015, ktorá má viesť k ukončeniu vojny. Tá si vyžiadala asi 300 000 obetí a vyše milión ľudí vyhnala z domovov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Salva Kiir #Riek Machar #Juba