Theresa Mayová: Od smútku k triumfu. Žena, ktorej sa splnil sen

Jedno anglické príslovie hovorí, že po smiechu prichádza plač. Životný príbeh Theresy Mayovej je o opaku. Kým roky mladosti mala plné smútku, teraz sa na prahu šesťdesiatych narodenín môže tešiť, že sa stáva najvplyvnejšou v Británii. Preberá funkciu premiérky.

13.07.2016 18:59
Theresa Mayová Foto:
Theresa Mayová sa ujme funkcie britskej premiérky.
debata (17)

Tri nešťastia

Keď Mayová vyštudovala geografiu a vydala sa, onedlho stratila rodičov a dozvedela sa, že si nemôže založiť rodinu. „Otec zahynul pri autonehode rok po jej promócii. O ďalší rok zomrela matka, ktorá trpela sklerózou multiplex,“ pripomenul denník Guardian.

Keď sa Mayovej nedarilo otehotnieť, lekári jej oznámili, že pre zdravotné problémy nikdy nebude mať deti. „Pozeráte sa na rodiny a vidíte, že je niečo, čo vám chýba,“ povedala pre noviny Daily Telegraph, keď sa zdôverila, že sa musela vyrovnať s bezdetným manželstvom.

Napriek budúcnosti bez potomkov Mayovej neskrachoval vzťah a s manželom Philipom, ktorý sa živí ako bankár, tvorí stále šťastný pár. Zdôrazňuje o ňom, že je jej najväčšou oporou.

Túžila dosiahnuť najviac

Mayová už na vysokej škole poškuľovala po politike. Pat Frankland, jej kamarát z univerzity, si spomína, že snívala o dosiahnutí najväčšieho cieľa: „Nepamätám si čas, keď nemala politické ambície. Chcela sa raz stať prvou ženou, ktorá bude riadiť britskú vládu. Bola celkom nahnevaná, keď sa to podarilo ako prvej Margaret Thatcherovej,“ prezradil o Mayovej pre stanicu BBC.

Najprv privoňala k lokálnej politike, keď sa 30-ročná stala miestnou poslankyňou na londýnskom predmestí. O šesť rokov sa ako kandidátka Konzervatívnej strany uchádzala o priazeň voličov v parlamentných voľbách v okrsku North West Durham. Neúspešne. Druhý pokus mala o dva roky v júni 1994, keď sa konali doplňovacie voľby v okrsku Barking po smrti labouristického poslanca. Keďže nešlo o baštu konzervatívcov, Mayová získala len necelých dvetisíc hlasov (podporilo ju približne desať percent voličov). „Navyše Konzervatívna strana bola vtedy na vrchole svojej neobľúbenosti,“ upozornila BBC.

Tretí pokus v roku 1997 Mayovej konečne vyšiel. Maidenhead, čo bol úplne nový volebný obvod, sa stal miestom jej prvého úspechu vo veľkej politike. Do lavíc v Dolnej snemovni ju poslala takmer polovica hlasujúcich. Svoj mandát jednoznačne obhájila v ďalších štyroch voľbách ako kandidátka v Maidenheade.

Postupne sa vypracovala na jednu z najviac uznávaných osobností v Konzervatívnej strane. Keď sa David Cameron dostal k moci, vybral si ju za ministerku vnútra. Z tohto kresla sa teraz presúva riadiť vládu namiesto jej doterajšieho šéfa, ktorý dnes podá demisiu.

Vydržala dlho

Mayová sa sťahuje do premiérskeho sídla na londýnskej Downing Street 10 po doterajšej úspešnej kariére v posledných rokoch. „Z pohľadu Konzervatívnej strany má skvelé renomé. Zvládla takmer nemožnú úlohu uspieť na čele ministerstva vnútra, ktoré v Británii patrí k najnáročnejším rezortom,“ povedal pre Pravdu politológ Paul Taggart z univerzity v Sussexe, keď vysvetlil, ako sa mohlo stať, že Mayová povedie konzervatívcov, a tým aj vládu napriek tomu, že bola za zotrvanie Británie v EÚ, ale teraz ju čakajú rokovania s úniou o brexite.

Rezort vnútra riadila od jari 2010, čiže viac ako šesť rokov. „Patrila medzi najdlhšie pôsobiacich šéfov tohto ministerstva, pričom si získala povesť dôraznej političky, ktorá sa vyhýba postranným záujmom. Nie je síce výrazná, ale v radoch konzervatívcov vzbudzuje rešpekt,“ poznamenal pre Pravdu historik a novinár Peter Snowdon. Skúsenosti sa jej veľmi zídu, pretože ju čaká obrovská úloha súvisiaca s brexitom. „Mayová čelí jednej z najzložitejších situácií zo všetkých nastupujúcich šéfov vlád od skončenia druhej svetovej vojny,“ zdôraznil Snowdon.

Ako naloží s brexitom?

Rokovania o brexite budú veľmi ťažké, čo napríklad z európskych lídrov avizovala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Mayová sa ocitne pred úlohou minimalizovať hlavne ekonomické škody spojené s odchodom z EÚ. „Nazdávam sa, že je pravdepodobné, že Mayová, ktorá bola za pokračovanie členstva v únii, sa pokúsi obmedziť následky brexitu, ako bude vedieť a súčasne trvať na tom, že sa rešpektuje vôľa voličov,“ podotkol pre Pravdu analytik Hugh Pemberton z univerzity v Bristole.

Za možný hendikep Mayovej označil to, že nemá dostatok vyjednávacích skúseností s EÚ, ako by sa žiadalo. „Rokovania s lídrami členských štátov únie si budú vyžadovať obratnosť,“ poznamenal Pemberton. Na opačnej strane pripomenul, že Mayová sa má o čo oprieť: „Platí o nej totiž, že je veľmi bystrá politička. Človek, ktorý dokáže šesť rokov riadiť ministerstvo vnútra, musí byť majstrovský politik.“

Cameron si neodnesie lovca myší

Sťahovacie autá dnes zastavia pred londýnskou Downing Street 10, aby odviezli veci expremiéra Davida Camerona. Pracovníci však neodnesú štvornohého miláčika, ktorý sa volá Larry. Je to kocúr, ktorý obýva priestory sídla predsedu vlády. Larry nepatrí Cameronovi, ale oficiálne miestnym zamestnancom.

Kocúr sa nasťahoval na Downing Street 10 vo februári 2011. Darovali ho z útulku zvierat, mal vtedy štyri roky. Larry sa stal miláčikom verejnosti a, samozrejme, zamestnancov, ktorí ho spolu s Cameronom rozmaznávali. Kocúr dostal úlohu riešiť problémy s nepozvanými myšími návštevníkmi. Nie je známe, ako sa mu to darí, vie sa však, že veľmi rád pospáva…

(čtk, zah)

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Theresa Mayová #premiérka