Kerry ponúka zblíženie, Pentagon je proti

Paríž, Moskva, Luxemburg, Brusel, Londýn sú súčasťou najnovšieho európskeho turné šéfa diplomacie USA Johna Kerryho. Nemalú pozornosť vzbudzuje predovšetkým jeho dvojdňové rokovanie v Rusku, ktoré sa začína vo štvrtok.

14.07.2016 08:03
Kerry, Obama Foto: ,
Šéf diplomacie USA John Kerry (vľavo) prichádza do Moskvy aj s návrhom prezidenta Baracka Obamu, týkajúcim sa americko-ruskej koordinácie pri operáciách proti teroristom z Islamského štátu v Sýrii.
debata (67)

Hlavnými bodmi majú byť riešenia problémov súvisiacich s Ukrajinou, Náhorným Karabachom a hlavne so Sýriou. Ide konkrétne o americký návrh koordinovať letecké útoky s Rusmi, ale aj o Moskvou opakovanú žiadosť, aby Američania poskytli v rámci výmeny informácií aj presnú dislokáciu príslušníkov tzv. umiernenej sýrskej opozície, ktorú Washington podporuje. S tým však nesúhlasí generalita v Pentagone. Podľa zaužívanej stereotypnej protiruskej šablóny: „Rusom nemožno veriť“. Ak sa vraj tak aj stane, generalita bude lobovať za „minimálnu výmenu informácií“.

„Návrh Obamovej administrácie koordinovať s Ruskom letecké útoky v Sýrii rozdelil vysokopostavených úradníkov v rezorte národnej bezpečnosti USA,“ tvrdí aj denník The Washington Post. Zároveň pripomína, že Biely dom považuje realizáciu svojho návrhu za možný koniec zabíjania sýrskych civilistov a možnosť uskutočniť v širšom meradle protiteroristické operácie. Odporcovia iniciatívy nielen v Pentagone to však považujú za ústupok Kremľu. Pritom Kerry už minulý mesiac vyhlásil, že dosiahnutie „porozumenia“ s Ruskom je „najdôležitejšie“ pre pokrok v Sýrii. V záujme toho by mala vzniknúť, aspoň podľa neoficiálnych zdrojov, spoločná skupina, ktorá by vypracovala dohodu s Ruskom. Jej cieľom by mala byť v prvom rade výmena spravodajských a operačných informácií týkajúcich sa dislokácie teroristov z Frontu An Nusra, ako aj „synchronizácia“ nezávislých operácií USA a Ruska proti Islamskému štátu (IŠ).

Nielen odporcom dohody v Pentagone poslala už v utorok Moskva signál, že dokáže efektívne udrieť aj bez Američanov. Rovnako ako to bolo v prípade útoku rakiet s plochou dráhou letu vypálených z lodí v Kaspickom mori. Tentoraz ruské bombardéry Tu-22M3 bombardovali pozície islamských radikálov východne od sýrskej Palmýry. Na základe informácií od sýrskej spravodajskej služby, ktoré Američania nemajú, stroje, ktoré vzlietli z ruského územia, úplne zničili veľký poľný tábor IŠ.

Problémom je však stále pokračujúca zmiešanosť a prepojenie takzvanej umiernenej opozície s teroristami z Frontu An Nusra, ktoré sťažujú antiteroristické opatrenia. Prvých z nich podporuje Washington. Ako konštatovali noviny The Daily Beast, „USA sa zatiaľ bezúspešne pokúšajú presvedčiť svojich umiernených spojencov, aby sa oddelili od Frontu An Nusra, ktorý je jednou z najefektívnejších síl bojujúcich proti Asadovi“.

Okrem snahy dosiahnuť výmenu informácií s Američanmi Rusov znepokojuje aj chýbajúca aktivita OSN. Šéf ruskej diplomacie to nedávno otvorene povedal počas rokovaní v Azerbajdžane.

„Stefan de Mistura, splnomocnenec generálneho tajomníka OSN, sa v poslednom čase aktívne neprejavil. Nezvoláva ďalšie kolo sýrsko-sýrskych rokovaní a verejne vyhlasuje, že problém musia vyriešiť USA a Rusko,“ nešetril kritikou Lavrov. Podľa neho nie je však možné vymeniť dialóg medzi Sýrčanmi rusko-americkým tandemom. „Je to veľmi škodlivý signál, ktorý sa vysiela nezmieriteľnej opozícii v podobe tzv. vyššieho rokovacieho výboru, ktorý sa zaoberá iba predkladaním ultimát v súvislosti s odstúpením Asada. Veci to nepomáha. Budem sa preto usilovať spoločne s Johnom Kerrym nájsť spoločné riešenie,“ avizoval Lavrov, citovaný agentúrou RIA Novosti.

Na druhej strane, podľa politológa Viktora Kremeňuka sa šéf diplomacie USA bude o. i. usilovať zistiť, či je Moskva rozhodnutá skutočne riešiť sýrsky problém. "V neposlednom rade sa pri informovaní o výsledkoch varšavského summitu NATO, ktorému USA prikladajú veľký význam, bude snažiť neutralizovať jeho úlohu a presvedčiť Lavrova, aby ignoroval výsledky summitu a hlavne vyhlásenia niektorých jeho účastníkov.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #john kerry