Boris Johnson ako šéf diplomacie rozdeľuje viac ako samotný brexit

Rozhodnutie novej britskej premiérky Theresy Mayovej vymenovať za ministra zahraničia niekdajšieho starostu Londýna a jednu z tvárí kampane za odchod Británie z Európskej únie Borisa Johnsona vyvoláva rozporuplné reakcie médií, a to nielen v Británii, ale aj v ďalších európskych krajinách. Kým britský denník The Daily Telegraph to označil za vynikajúci nápad, podľa bulvárneho Daily Mirror tento krok urobil zo Spojeného kráľovstva šaša.

14.07.2016 13:53
debata (26)
Vymenovanie Borisa Johnsona do funkcie ministra... Foto: Reuters, TOBY MELVILLE
boris johnson Vymenovanie Borisa Johnsona do funkcie ministra zahraničných vecí je zatiaľ najväčším prekvapením kabinetu novej britskej premiérky Theresy Mayovej.

„Menovať Borisa bol vynikajúci nápad. Verí v brexit, ale je proeurópsky, chce prísnejšiu kontrolu migrácie, ale je za prisťahovalectvo,“ napísal The Daily Telegraph. Johnson podľa neho prispeje k tomu, aby sa z rozchodu s EÚ stal liberálny a globalizácii ústretový projekt.

Úplne v inom rozmere vidí Johnsona denník Daily Mirror. Ten na titulnej stránke zverejnil nezabudnuteľnú fotografiu, na ktorej Johnson sedí zavesený v postroji na lane a máva dvoma britskými vlajkami. Snímka vznikla pred letnou olympiádou v roku 2012 v Londýne a politikovi sa vtedy pri klzaní lano zaseklo a zostal visieť vo vzduchu. Fotku dopĺňa titulok: "Milý svet, prepáč.“

„Uplynulú noc, keď nová premiérka Theresa Mayová vymenovala Borisa Johnsona ministrom zahraničia, sa Británia stala šašom,“ napísal Daily Mirror. Denník dodal, že rozhodnutie Mayovej na twitteri vyvolalo nielen bujarú veselicu, ale aj prejavy číreho zúfalstva. Pripomenul tiež niektoré kontroverzné Johnsonove výroky, napríklad ten, keď hovoril o protibritskom zameraní amerického prezidenta Baracka Obamu, pretože je kenského pôvodu.

Nemecká novinárka Laura Schneiderová z Deutsche Welle na twitteri napísala, že v nemeckej televízii moderátor vybuchol smiechom, keď sa dozvedel o Johnsonovom vymenovaní. Bruselský korešpondent televízie ZDF zase pripomenul, že v metropole EÚ Johnsona nenávidia. „Keby to bola komédia, tak by to bolo vtipné. Lenže toto komédia nie je,“ dodala Schneiderová.

Na Johnsona sa zamerali aj americké médiá, ktorá zverejnili zoznam diplomatických prešľapov, ktoré vo verejnom živote Johnson urobil. Agentúra Reuters napríklad zmienila, že Johnson vyhral básnickú súťaž, ktorej zmyslom bolo uraziť tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten je však na tento druh zábavy veľmi citlivý, čo napríklad vyhrotilo vzťahy Turecka s Nemeckom. Johnson pred júnovým referendom okrem iného vyhlásil, že EÚ nadväzuje na Adolfa Hitlera a Napoleona a že sa snaží vytvoriť superštát. Nemecko podľa neho využilo napätie medzi členmi EÚ na posilnenie svojej moci, k „prevzatiu“ talianskej ekonomiky a „zničeniu“ Grécka.

Francúzsky šéf diplomacie nemá obavy

Vymenovanie zástancu odchodu Británie z Európskej únie Borisa Johnsona do čela britskej diplomacie francúzskeho ministra zahraničia Jeana-Marca Ayraulta neznepokojuje. V rozhovore s rozhlasovou stanicou Europe 1 povedal, že potrebuje „spoľahlivého, dôveryhodného a zrozumiteľného partnera“. „Vymenovanie Borisa Johnsona ma neznepokojuje, ale jeho štýl a metódy dobre poznáte,“ povedal Ayrault a pripomenul, že bývalý starosta Londýna v kampani pred takzvaným brexitom „veľa klamal“. To, že mu nová premiérka Theresa Mayová zverila vo vznikajúcej vláde ministerstvo zahraničia, podľa Ayraulta „odhaľuje, v akej politickej kríze sa Británia“ po referende ocitla.

Teraz je dôležité „nezostať pri tom, je potrebné zabezpečiť to najlepšie na to, aby sa odchod Veľkej Británie z Európskej únie odohral za dobrých podmienok“, dodal Ayrault. Preto „potrebujem partnera, s ktorým možno vyjednávať, ktorý bude zrozumiteľný, spoľahlivý a dôveryhodný,“ povedal.

Johnson nebude mať na starosti vyjednávanie s EÚ, pretože za ministra pre brexit Mayová vymenovala Davida Davisa. K tomuto poslancovi a bývalému tieňovému ministrovi vnútra Ayrault vyhlásil, že „ho nepozná“.

Moskva je spokojná

Vymenovanie Borisa Johnsona za ministra zahraničných vecí Británie bude prínosom pre lepšie vzťahy s Ruskom, uviedol podľa agentúry TASS predseda zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov.

„Britské ministerstvo zahraničných vecí bude viesť Boris Johnson. Rád by som veril, že nebude trpieť bolestivým protiruským syndrómom ako jeho predchodca,“ napísal na Twitteri Puškov, ktorý sa zároveň kriticky vyjadril o činnosti bývalého britského ministra zahraničných vecí Philipa Hammonda.

„Na rozdiel od ministrov zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Talianska Hammond úplne odmietal akékoľvek vzťahy s Ruskom,“ komentoval Hammondovo pôsobenie na čele Britskej diplomacie Puškov.

Výber kontroverzných výrokov Borisa Johnsona

  • V máji tohto roka Johnson vyhral básnickú súťaž britského týždenníka Spectator, ktorej zmyslom bolo uraziť tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Johnson v básni označil Erdogana za „kurevníka, ktorý okrem iného súloží s kozou“. Za víťazstvo dostal tisíc libier, ktoré venoval charite.
  • Kritiku zožal za svoj výrok: „Napoleon, Hitler, skúšali to rôzni ľudia a vždy to skončilo tragicky … Európska únia sa snaží robiť to isté, aj keď odlišnými metódami.“
  • Tento rok v apríli bol Johnson obvinený z rasizmu, potom čo sa vyjadril o americkom prezidentovi Barackovi Obamovi ako o „polovičnom Keňanovi, ktorý cíti k britskému impériu rodový odpor“. Tento výrok Johnson publikoval v bulvárnom denníku The Sun, kde v článku opisoval príbeh busty Winstona Churchilla v Bielom dome. Tú podľa Johnsona po nástupe Obamu do prezidentskej funkcie v roku 2009 odsťahovali. O Afroameričanoch Johnson hovoril ako o „černoškoch s melónovým úsmevom“.
  • Kontroverzné výroky preslávili Johnsona už v minulosti. V roku 2007 napríklad vyhlásil, že Hillary Clintonová vyzerá ako „sadistická zdravotná sestra v psychiatrickej liečebni“. Johnson nešetril ani Donalda Trumpa. Ten vlani tvrdil, že niektoré časti Londýna sú „tak radikalizované“, že sa tam o život boja aj policajti. Johnson na výrok reagoval slovami, že jediným dôvodom, prečo by nešiel do niektorej časti New Yorku, „by bolo reálne riziko, že tam stretnem Donalda Trumpa“. Tvrdenia o radikalizovaných oblastiach v Londýne označil za „úplný nezmysel“.
  • Vlani v januári označil mladíkov z radov islamských radikálov za „onanistov, ktorých žiadna žena nechce, a preto majú potrebu si niečo dokazovať, ísť do vojny“. V marci tohto roka pochválil sýrskeho prezidenta Bašára Asada za to, že zachránil sýrske historické mesto Palmýra pred bojovníkmi Islamského štátu.
  • Johnson nešetrí ani sám seba: „Pod mojou starostlivo udržiavanou fasádou ulecaného šaša sa neskrýva nič iné ako ukecaný šašo“. A o svojej rodine vyhlásil, že je genetickým ekvivalentom mierových síl OSN.
26 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Johnson