Kerry: Snahy o diplomatické riešenie sýrskej krízy nebudú večné

Bez jasných a skorých krokov nemôžu diplomatické snahy o riešenie sýrskeho konfliktu pokračovať večne. Povedal to americký minister zahraničia John Kerry počas štvrtkového rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve.

15.07.2016 10:37
Vladimir Putin, John Kerry Foto:
Ruský prezident Vladimír Putin (vľavo) a americký minister zahraničia John Kerry (vpravo) počas ich stretnutia v Kremli.
debata (41)

Vedľa sýrskej krízy rokovali štátnici aj o Ukrajine či o budúcnosti vzájomných vzťahov oboch krajín, ktorých pohľad na oba spomínané konflikty sa značne líšia. Diskusia s Vladimirom Putinom bola „veľmi úprimná a podstatná“, uviedol Kerry dnes pred stretnutím s šéfom ruskej diplomacie Sergejev Lavrovom.

Počas trojhodinového rokovania sa Kerry s Putinom zhodli na potrebe zvýšiť tlak na radikálnych islamistov, uviedlo americké ministerstvo zahraničia.

Obe krajiny nie sú s postupom spolupráce svojich ozbrojených síl v Sýrii spokojné. Washington Rusom vyčíta najmä to, že útočí na sýrskych protivládnych povstalcov, ktorí USA podporujú.

Krvavé strety v Sýrii pokračujú napriek niekoľkým vyhláseným prímeriam a Moskva a Washington sa stále rozchádzajú v názore na to, ako postupovať ďalej. Kerry pred cestou do Ruska poznamenal, že sa chce s Putinom stretnúť, „aby videl, či je možné nejakým spôsobom významne pokročiť“.

Ako v piatok oznámil Kremeľ, Kerry s Putinom priamo nediskutovali o vojenskej spolupráci medzi Moskvou a Washingtonom v Sýrii. „Stále zostáva otvorených veľa otázok v súvislosti so skutočnou spoluprácou pri operáciách v Sýrii,“ uviedol kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

Rusko vyslalo vojenský kontingent do Sýrie vlani v septembri. V polovici marca tohto roka prezident Putin oznámil, že sa časť jednotiek z krajiny stiahne. Koalícia na čele s USA podniká v Sýrii letecké údery už od augusta 2014.

Podľa médií sa Washington stále snaží Moskvu presvedčiť, aby prinútila sýrskeho prezidenta Bašára Asada k zastaveniu útokov na umiernených povstalcov, ukončeniu náletov na civilné oblasti a k umožneniu dodávok humanitárnej pomoci obkľúčeným miestam. Na druhej strane Američania ponúkajú výraznejšiu vojenskú spoluprácu v boji proti Islamskému štátu a ďalším radikálnym skupinám.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #john kerry #sýrsky konflikt