Johnson v Bruseli: Odídeme z EÚ, svojej úlohy v Európe sa nevzdávame

Veľká Británia síce opustí Európsku úniu, ale v žiadnom prípade svoju vedúcu úlohu v Európe. Novinárom to pri príchode na svoje prvé rokovanie s kolegami z ostatných krajín únie povedal nový britský minister zahraničia Boris Johnson.

18.07.2016 07:45 , aktualizované: 09:44
Británia, boris johnson Foto: ,
Boris Johnson.
debata (61)

Pre niekdajšieho londýnskeho starostu a poprednú tvár kampane za odchod Británie z EÚ je to prvé predstavenie sa v novej funkcii.

Vôľu Britov odísť z EÚ, vyjadrenú v referende z konca júna, je podľa Johnsona potrebné naplniť. „Ale rozhodne to neznamená, že opúšťame Európu, že sa vzdávame svojej vedúcej úlohy v európskej spolupráci najrôznejšieho druhu,“ poznamenal pri príchode na rokovanie, ktoré sa okrem iného bude zaoberať situáciou v Turecku po nevydarenom vojenskom puči či bojom s terorizmom. O témach schôdzky hovoril Johnson už v nedeľu večer s šéfkou diplomacie únie Federicou Mogheriniovou.

O brexite ostatné krajiny a predstavitelia únie s Britmi nemienia formálne či neformálne rokovať dovtedy, kým Londýn formálne spustí dvojročný proces rokovaní podľa článku 50 Lisabonskej zmluvy EÚ z roku 2009.

„Na stretnutí so svojimi kolegami z európskych krajín sa veľmi teším,“ dodal Johnson pred schôdzkou. Ministri z EÚ sa na úvod rokovacieho dňa stretávajú aj so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym.

Lietadlo vezúce Borisa Johnsona do Bruselu muselo núdzovo pristáť

Lietadlo vezúce do Bruselu nového britského ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona a jeho tím muselo v nedeľu pre „technické problémy“ núdzovo pristáť na letisku v Lutone severne od Londýna. Informoval o tom britský rezort diplomacie, citovala ho agentúra AP.

„Počas letu kráľovského letectva (Royal Air Force) smerujúceho v nedeľu poobede z Londýna do Bruselu, na palube ktorého bol minister zahraničných vecí a jeho tím, došlo k technickým problémom, ktoré si vyžiadali pristátie na letisku v Lutone,“ uviedol hovorca britského ministerstva zahraničia.

Hovorca dodal, že Johnson po pristátí poďakoval posádke lietadla a bol tiež vďačný za krátku a neplánovanú zastávku v Lutone. Do Bruselu následne pokračoval „inými prostriedkami“.

Prevádzka letiska v Lutone bola v priebehu núdzového pristávania Johnsonovho lietadla celkom pozastavená, informoval britský denník The Guardian.

Boris Johnson, ktorého vedením ministerstva zahraničných vecí poverila uplynulú stredu nová britská premiérka Theresa Mayová, bol jedným z lídrov kampane za brexit. V Bruseli sa má dnes po prvýkrát od britského referenda stretnúť s ministrami zahraničných vecí členských krajín EÚ.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Johnson