Počas streľby v Almaty zahynulo 6 osôb, 14 je zranených

Šesť mŕtvych a 14 zranených si vyžiadala prestrelka, ktorá v pondelok vypukla v centre najväčšieho kazašského mesta Almaty. Štyria z mŕtvych sú podľa agentúry Interfax policajti.

18.07.2016 09:57 , aktualizované: 15:12
Almaty, Kazachstan, polícia Foto: ,
Policajti zadržali muža po útoku v centre Almaty v Kazachstane.
debata (10)

Anonymný policajný zdroj kazašským novinárom povedal, že incident vyvolali islamskí radikáli. Dvaja boli údajne zadržaní, celkový počet páchateľov útoku ale nie je jasný. Jeden z útočníkov je vraj mŕtvy.

Polícia oznámila, že neznámi útočníci ostreľovali budovu miestnej správy ministerstva vnútra v Almaty a sídlo tajnej polície KNB. Interfax informoval, že útočníci sa pohybujú po meste a bez rozmyslu strieľajú.

Pri incidente bol zabitý jeden civilista, ktorému jeden z útočníkov ukradol osobné auto. Muž bol postrelený a po prevoze do nemocnice svojim zraneniam podľahol. S odvolaním sa na informácie z almatských nemocníc agentúra Reuters oznámila, že zomrelo najmenej šesť ľudí, z toho štyria policajti, jeden civilista a jeden útočník. Oficiálne údaje hovoria o štyroch mŕtvych vrátane troch strážcov poriadku.

Prezident Nursultan Nazarbajev zvolal v reakcii na incident mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady. Incident v Almaty označil za teroristický čin a nariadil, aby hojne navštevované verejné miesta v kazašských mestách strážili zosilnené policajné oddiely. Nazarbajev vyzval občanov, aby nepodľahli provokáciám. Úrady majú bezodkladne informovať verejnosť o vyšetrovaní incidentu.

Ministerstvo vnútra vyzvalo obyvateľov mesta, aby nevychádzali z domovov. Polícia v Almaty vyhlásila najvyšší stupeň protiteroristickej pohotovosti. „Za útokom pravdepodobne stoja stúpenci netradičných náboženských smerov,“ uviedol Interfax. Zadržaným útočníkom je dvadsaťsedemročný, skôr súdený muž žijúci v okolí juhokazašského mesta Kyzylorda, uviedla agentúra Kazinform. Muž je podozrivý z vraždy ženy spáchanej minulý týždeň, oznámila polícia bez ďalších podrobností.

Na miestnej stanici údajne policajti pátrajú po výbušninách, celý objekt bol vyprázdnený a obkľúčený, uviedol kazašský server BNews. Streľba sa údajne ozýva aj z okolia almatských kasární.

O uzavretí štátnych hraníc sa údajne neuvažuje. Kirgizsko, ktoré s Kazachstanom na juhu susedí a je od Almaty vzdialené len asi 30 kilometrov, však hranice z bezpečnostných dôvodov uzavrelo.

Kazachstan, surovinovo bohatý stepný štát v strednej Ázii, bol doteraz ušetrený prejavov náboženského extrémizmu, ale v poslednej dobe sa podľa miestnej tlače aj tu islamisti aktivizujú. Začiatkom tohto júna v meste Aktobe zaútočila skupina radikálov na dva obchody so zbraňami a vojenskú kasáreň. Pri zásahu ťažkoodencov bolo 18 extrémistov zabitých a deväť zadržaných. Od vtedy po celej krajine platí zvýšená protiteroristická pohotovosť.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Almaty