Konanie o vydaní tureckých vojakov z Grécka odročili na štvrtok

Grécky premiér Alexis Tsipras v telefonáte tureckému kolegovi Binalimu Yildirimovi oznámil, že Grécko začalo súdne konanie s ôsmimi vojakmi, ktorí v sobotu ušli vrtuľníkom do Grécka. Sú obvinení z nelegálneho vstupu do Grécka. Súd následne v pondelok rozhodol o trojdňovom odklade súdneho konania. Všetci vojaci tvrdia, že nevedeli, že je v Turecku puč a že neboli jeho účastníkmi.

18.07.2016 10:17 , aktualizované: 14:20
Alexis Tsipras Foto:
Grécky premiér Alexis Tsipras.
debata (10)

Ich právnička Vasiliki Marinakiová povedala gréckej televízii Skai, že muži plnili rozkaz nadriadených prepravovať ranených z istanbulských ulíc. „To robili, kým sa nedostali do paľby policajtov. Nevedeli, že sa odohráva puč a neboli doň zapojení,“ povedala Marinakiová.

Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu už v sobotu oznámil, že Ankara požiadala o vydanie „tureckých zradcovských vojakov, ktorí s vrtuľníkom utiekli do Grécka“.

Hovorkyňa gréckej vlády Olga Gerovasiliová oznámila, že v „sobotu ráno vyslal turecký vojenský vrtuľník tiesňové volanie a požiadal o povolenie na núdzové pristátie“. Osem ľudí, ktorí boli na palube, bolo zatknutých. Všetci požiadali o azyl.

Súdne konanie o vydávaní sa konalo v severovýchodnom Grécku a bolo odložené na štvrtok. V skupine sú podľa gréckej tlače dvaja major, štyria kapitáni a dvaja seržanti. Do súdnej siene boli privedení spútaní vo dvojiciach a so zakrytými tvárami.

Tsipras už v sobotu, teda niekoľko hodín po nevydarenom puči, vyjadril podporu „demokraticky zvolenej“ tureckej vláde. Povedal tiež, že prípad Turkov, ktorí požiadali o azyl, bude riešený rýchlo a v súlade s medzinárodným zákonom. Grécka vláda odhaduje, že by vydávací proces nemal trvať dlhšie ako štrnásť dní.

Marinakiová povedala, že za normálnych okolností by „konanie mohlo trvať aj rok“. „Je jasné, že nechcú ísť späť do Turecka, boja sa, že budú popravení,“ dodala. Vrtuľník bol v nedeľu dopravený späť do Turecka.

Námestník gréckeho ministra obrany Dimitris Vitsas vyhlásil, že vo vydávacom konaní musí byť uplatnené grécke aj medzinárodné právo. Turecké argumenty pre vydanie sú podľa neho „pádne“ a vydávacie konanie väčšinou trvá 15 až 25 dní.

Nevydarený puč si v noci z piatka na sobotu vyžiadal podľa tureckého ministerstva zahraničia 290 obetí, z ktorých vyše 100 boli účastníci puču. Zatknutých bolo asi 6 000 ľudí. Na sociálnych sieťach sa šíri názor, že vládnuce kruhy využijú situáciu na likvidáciu všetkých oponentov prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #puč #pokus o prevrat v Turecku