Expremiéra Nečasa a jeho manželku obžalovali pre 'trafiky'

Žalobcovia z olomouckého vrchného štátneho zastupiteľstva podali obžalobu na bývalého premiéra Petra Nečasa a jeho ženu Janu Nečasovú, skôr Nagyovú. Vinia ich z podplácania poslancov funkciami.

19.07.2016 15:42
Petr Nečas, Česko, Foto: ,
Bývalý český premiér Petr Nečas.
debata (2)

Okrem expremiéra a bývalej šéfky jeho kabinetu čelí v kauze takzvaných trafík pre poslancov obžalobe tiež niekdajší vysokopostavený úradník Roman Boček. Nečasovú žalobcovia zároveň obžalovali pre prípad krátenia daní za luxusné dary, ktorý spojili s kauzou trafik. Vrchné štátne zastupiteľstvo v Olomouci o tom informovalo na svojich internetových stránkach. Ide o ďalšiu z trestných káuz, ktoré odštartoval zásah na Úrade vlády v roku 2013, ktorý viedol až k pádu vtedajšej vlády Petra Nečasa.

Obžaloba bola podaná v utorok na Okresnom súde Praha 1. Kauza sa týka takzvaných trafik pre bývalých zákonodarcov ODS Petra Tluchořa, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra.

Pôvodne boli stíhaní aj poslanci, v ich prípade však zasiahol v roku 2013 Najvyšší súd s odvolaním sa na poslaneckú indemnitu. Vlani v apríli sa štát Šnajdrovi, Fuksovi aj Tluchořovi za stíhanie a väzbu verejne ospravedlnil, každému patrí tiež stotisícové odškodné. Nečasová v tejto kauze neuspela vlani v auguste na Ústavnom súde so sťažnosťou na trestné stíhanie a väzbu. So sťažnosťou neuspel ani Boček.

Bývalá šéfka kabinetu premiéra čelí obžalobe pre krátenie daní, ktoré podľa žalobcov neodviedla z luxusných darov. Polícia bývalú vysokopostavenú úradníčku obvinila vlani v marci. Cena troch desiatok darčekov je vyčíslená na desať miliónov korún. Nagyová podľa obžaloby nezaplatila daň z darovania 736 025 korún (vyše 27 000 eur). Polícia predpokladala, že to boli úplatky, ktoré mali vplyvným ľuďom zabezpečiť udržanie pozícií vo firmách alebo prístup k Nečasovi. Žalobcovia chceli Nečasovú pre dary pôvodne obviniť z korupcie, nemali ale pre to dostatok dôkazov.

Nečasová je podľa vyšetrovateľov spojivom medzi niekoľkými kauzami. Rozsiahly spis sa pôvodne týkal podozrení z ovplyvňovania verejného obstarávania a zneužitia právomoci v spojení s úradníkmi a lobistami, k Nagyovej sa vyšetrovatelia dostali na základe odposluchov. Žalobcovia zo spisu postupne oddeľujú jednotlivé kauzy.

Nečasovú rovnako ako exšéfa rozviedky Ondreja Páleníka a Milana Kovandu a spravodajcu Jana Pohůnku nedávno neprávoplatne oslobodil Obvodný súd pre Prahu 1 v kauze údajného zneužitia Vojenského spravodajstva na sledovanie Nečasovej bývalej manželky Radky. Sudkyňa ich zbavila viny už raz, Pražský mestský súd však toto rozhodnutie zrušil a vrátil vec na doplnenie dokazovania. Prípad znovu mieri k odvolaciemu súdu.

Niekdajšia vplyvná žena sa pred pražským mestským súdom zodpovedá tiež spoločne s lobistom Ivom Rittigom a dvoma advokátmi z vyzradenia utajovanej informácie z Bezpečnostnej informačnej služby (BIS).

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nečas #Nečasová #trafika