Francúzi predĺžili výnimočný stav o pol roka

Výnimočný stav na kontinentálnom území Francúzska a na ostrove Korzika po minulotýždňovom útoku v meste Nice, ktorý si vyžiadal 84 mŕtvych, predĺžili o ďalších šesť mesiacov. Schválením príslušného zákona o tom v noci na stredu rozhodli poslanci Národného zhromaždenia, informovala agentúra DPA. Rozhodnutie Národného zhromaždenia musí potvrdiť ešte Senát.

20.07.2016 07:20
debata (11)

Mimoriadne právomoci pre francúzske bezpečnostné a ďalšie zložky tak zostanú v platnosti až do 26. januára 2017.

Výnimočný stav mal pôvodne platiť do 26. júla. Socialistická vláda po udalostiach v Nice zo 14. júla navrhovala jeho predĺženie len o tri mesiace, nakoniec však vyhovela požiadavke konzervatívnej opozície.

Úrady vo Francúzsku tak môžu naďalej v prípade potreby vyhlasovať zákazy vychádzania či nariadiť bez súdneho príkazu domáce väzenie pre osoby, ktoré sú považované za hrozbu pre bezpečnosť a verejný poriadok. Umožnené majú byť opäť domové prehliadky bez súdneho príkazu, a to aj v noci.

Výnimočný stav vyhlásili v novembri 2015 po koordinovaných útokoch v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a stovky zranených. Odvtedy ho už trikrát predĺžili.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #výnimočný stav #teror v Nice