Trump znovu spochybnil úlohu USA v NATO

Ak sa stane Donald Trump prezidentom, Spojené štáty možno neprídu na pomoc niektorým členom NATO, ak budú napadnuté Ruskom. Republikánsky kandidát na prezidentský úrad to uviedol v rozhovore pre noviny The New York Times.

21.07.2016 07:08 , aktualizované: 13:20
Donald Trump Foto:
Prezidentský kandidát Donald Trump.
debata (57)

Trump spresnil, že rozhodnutie o ochrane pobaltských štátov proti ruskej agresii by záležalo na tom, do akej miery tieto štáty „dodržiavajú svoje záväzky voči nám“. Podľa agentúry AP jeho slová potvrdzujú predchádzajúce úvahy o tom, že Trump spochybňuje globálnu úlohu USA.

Republikánsky kandidát by v prípade napadnutia členského štátu NATO zohľadnil, ako daná krajina aliancii prispieva. Trump už skôr povedal, že chce prinútiť spojencov, aby s USA viac zdieľali náklady na obranu. Podľa neho musia americkí spojenci prestať využívať štedrosti USA, ktorú si Washington už nemôže dovoliť.

Republikánsky kandidát tiež komentoval situáciu v Turecku po nevydarenom puči. Povedal, že nemieni Turecko kritizovať za prenasledovanie oponentov režimu. „Veľmi oceňujem, ako sa s tým vysporiadal,“ povedal na adresu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. „Niektorí ľudia tvrdia, že to bolo zinscenované, ale ja si to nemyslím,“ dodal Trump.

Trump vyjadril presvedčenie, že dokáže prinútiť Erdogana, aby Turecko zintenzívnilo svoj boj proti samozvanému Islamskému štátu. Porážka Islamského štátu je podľa republikánskeho kandidáta oveľa väčšou prioritou než odstránenie sýrskeho prezidenta Bašára Assada.

Podľa Trumpa musí USA vopred „odstrániť vlastný neporiadok“ a až potom sa môžu pokúšať meniť správanie iných štátov. „Nemyslím, že máme právo poučovať,“ povedal Trump s odkazom na streľbu na policajtov, ku ktorej v USA dochádza.

Trump okrem NATO spochybňuje aj ďalšie organizácie a zmluvy. Povedal napríklad, že je pripravený zrušiť Severoamerickú zónu voľného obchodu s Kanadou a Mexikom, ak nebude môcť vyjednať nové podmienky, ktoré by nepovzbudzovali americké firmy na presúvanie výroby mimo Spojené štáty.

Trump podľa The New York Times pripustil, že jeho pohľad na zahraničnopolitické otázky je radikálne odlišný od doterajšieho prístupu amerických republikánov, ktorí takmer vždy podporovali vysokú angažovanosť USA vo svete. Zopakoval, že môže nechať stiahnuť amerických vojakov rozmiestnených v zahraničí. Zároveň ale hovoril o potrebe investícií do modernizácie armády USA, hlavne jadrového arzenálu. Trump tiež odmietol, že svoj slogan „Amerika na prvom mieste“ chápe v rovnakom zmysle ako niekdajší takzvaní izolacionisti, ktorí pred druhou svetovou vojnou volali po tom, aby sa USA nezaplietali do svetových problémov.

Trump vraj po zvolení za prezidenta chystá čistky

Donald Trump sa bude snažiť prepustiť z vládnych úradov osoby dosadené Barackom Obamom, ak v nadchádzajúcom súboji o Biely dom uspeje. Novinárom to v stredu povedal guvernér New Jersey Chris Christie, ktorý v Trumpovom štábe vedie tím ľudí pripravujúcich prevzatie prezidentského aparátu.

Trump vraj dokonca môže požiadať Kongres o schválenie zákona, ktorý čistky uľahčí.

Trumpov tím už podľa Christieho zostavil zoznam ľudí, ktorí budú v prípade volebného víťazstva republikánskeho kandidáta vyhodení. „Ako viete z jeho životopisu, Donald rád ľudí vyhadzuje,“ poznamenal Christie na uzatvorenej schôdzke darcov Republikánskej strany v Clevelande, ktorej záznam získala agentúra Reuters.

Štáb Donalda Trumpa sa obáva, že Obama zmenil politicky dosadených úradníkov s menšou pracovno-právnou ochranou na riadnych štátnych zamestnancov, ktorých prepustenie je ťažšie, povedal guvernér. „Zmeníte jednoducho politicky menovaných ľudí na štátnych zamestnancov, aby ste vytvorili prekážky pre svojho nástupcu, hovorí sa tomu zahniezdenie,“ povedal Christie.

Trump by podľa neho mal vyzvať Kongres, aby zmenou pracovnej legislatívy prepúšťanie týchto ľudí uľahčil. „Bude potom ďaleko jednoduchšie ich vyhodiť, ušetrí sa čas,“ dodal.

Christieho tím tiež navrhuje, aby mohli ľudia zo súkromného sektora pracovať na čiastočný úväzok vo vládnych úradoch, bez toho, aby pôvodnú práci opustili. Sám Trump opakovane vyhlásil, že vďaka svojim skúsenostiam z biznisu je na úlohu prezidenta lepšie pripravený.

Mike Pence oficiálne prijal úlohu viceprezidentského kandidáta

Guvernér štátu Indiana Mike Pence na republikánskom zjazde v Clevelande oficiálne prijal nomináciu na viceprezidenta USA. Prezidentského kandidáta Donalda Trumpa označil za osobitého človeka nezávislého ducha, ktorý sa nikdy nevzdá.

Pence, muž s ultrakonzer­vatívnymi názormi, ktorého americká verejnosť príliš nepozná, si vraj nikdy nemyslel, že by mohol hovoriť z tribúny nominačnej konferencie. Zažartoval, že „charizmatický Trump“ si ho zrejme vybral preto, aby dosiahol rovnováhu.

Značnú časť prejavu venoval indiánsky guvernér rozprávaniu svojho životného príbehu. Trumpa opakovane chválil, okrem iného aj za to, že „v biznise dosiahol všetko, a pritom sa nikdy neobrátil chrbtom k americkým pracujúcim“.

Hoci sa Pence zaviazal, že sa neuchýli k negatívnej kampani, protikandidátku demokratov Hillary Clintonovú tvrdo kritizoval. Demokrati idú do volieb s „okukaným programom“, povedal viceprezidentský kandidát a predpovedal, že Clintonová sa nikdy prezidentkou nestane.

Senátor Cruz v prejave Trumpa nepodporil

Nesúhlasné bučanie v stredu na republikánskej nominačnej konferencii sprevádzalo prejav texaského senátora Teda Cruza, najväčšieho súpera Donalda Trumpa počas primárok. Protesty delegátov vyvolala skutočnosť, že Cruz v prejave výslovne nepodporil Trumpa, ktorý sa na konferencii definitívne stal republikánskym kandidátom.

Cruz vyhlásil, že Američania by v novembrových voľbách „mali hlasovať podľa svojho presvedčenia,“ ale nepovedal, že by mali voliť práve Trumpa. O republikánskom kandidátovi sa takmer nezmienil, zato vystavil tvrdej kritike pravdepodobnú demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú a vládu Baracka Obamu.

Trump a Cruz sa počas kampane častovali tvrdými odsudkami. Newyorský magnát označoval svojho súpera za „klamárskeho Teda“, zatiaľ čo Cruz hovoril o Trumpovi ako o „narcisovi“.

Na konferencii z videozáznamu prehovoril aj ďalší z Trumpovcov predchádzajúcich súperov, floridský senátor Marco Rubio. Pochválil Trumpa za jeho prísľub posilniť národnú bezpečnosť USA. „Čas vzájomných súbojov vypršal. Je čas bojovať za nový smer pre Ameriku, je čas v novembri zvíťaziť,“ povedal Rubio.

Republikánsky nominačný zjazd naďalej útočí na Clintonovú

Delegáti nominačného zjazdu amerických republikánov neustávajú v zdrvujúcej kritike pravdepodobnej protikandidátky Hillary Clintonovej, namiesto toho, aby vyzdvihovali vodcovské kvality svojho kandidáta Donalda Trumpa. Zhodujú sa na tom americkí komentátori. Kým osoba newyorského miliardára je pre mnohých z nich stále ťažko stráviteľná, v odpore proti bývalej prvej dáme sa dokážu zomknúť.

Al Baldasaro, delegát zo štátu New Hampshire, označil Clintonovú za „odpad“ a vyzval na jej popravu za údajne nezvládnutý incident v líbyjskom Benghází, ktorý v roku 2012 stál život niekoľkých Američanov. „Mala by byť postavená pred popravčiu čatu a zastrelená,“ konštatoval. Jeho výroky teraz preveruje americká Tajná služba, ktorá sa stará o bezpečnosť hlavy štátu a ďalších významných činiteľov vrátane kandidátov na prezidentský úrad.

Trumpov nominačný súper Chris Christie usporiadal na zjazde okázalo zinscenovaný „tribunál“ s Clintonovou a sála pritom súhlasne skandovala „zavrieť, zavrieť“.

Šéf Trumpovho volebného štábu Paul Manafort sa dokonca rozhodol obviniť Clintonovú zo zodpovednosti za škandál okolo opísania častí prejavu Michelle Obamovej do reči Trumpovej ženy Melanie. „Pre ľudí, ktorí sa snažia znevážiť tento prejav a tvrdiť, že tam je niečo, čo tam nie je, je to zase o politike,“ konštatoval.

Najvášnivejší útok proti Clintonovej podnikol bývalý prezidentský kandidát Ben Carson, podľa ktorého vraj Clintonová vzhliada s obdivom k americkému aktivistovi Saulovi Alinskemu, ktorý „uznáva lucifera“. Clintonová na vysokej škole písala o Alinskom seminárnu prácu. „Má sa takýto človek stať prezidentom? Zamyslite sa nad tým,“ odkázal Carson národu.

Podľa agentúry Reuters môžu byť útoky proti Clintonovej vhodnou taktikou republikánov. Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že obajoch prezidentských kandidátov, ako Trumpa, tak Clintonovú, vníma mnoho amerických voličov negatívne. Tri štvrtiny z nich sú odhodlané ísť k voľbám len preto, aby znemožnili zvolenie protikandidáta.

Steinmeier: Trump ohrozuje USA a svetovú bezpečnosť

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump ohrozuje Spojené štáty a svetovú bezpečnosť a šíri „politiku strachu a izolácie“. V rozhovore pre agentúru Reuters to vyhlásil nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier. Trump podľa neho hlása, že chce obnoviť silnú Ameriku, ale zároveň chce obmedzovať angažovanosť USA v zámorí.

„Politika strachu a izolácie povedie k menšej, nie väčšej bezpečnosti, a bude nebezpečná nielen pre Spojené štáty, ale aj pre Európu a zvyšok sveta,“ uviedol minister.

S obavami očakáva Steinmeier Trumpov záverečný prejav na nominačnej konferencii v Clevelande. „My, Európania, čakáme prejav republikánskeho kandidáta, ktorý bude obsahovať nielen sľuby silnejšej Ameriky. Zaujíma nás, čo to znamená pre svet a pre vzťahy s Európou,“ povedal ďalej.

Terajšia krízová situácia vo svete zvádza ľudí hľadať jednoduché recepty, uviedol nemecký politik. Dôležité ale je nájsť riešenia, ktoré fungujú a nezakladajú sa na jednoduchých heslách alebo budovaní nových múrov, povedal minister.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezident USA