V tajnej voľbe šéfa OSN vedie zrejme Portugalčan Guterres

Podľa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na diplomatické zdroje, si v prvom kole najlepšie viedol portugalský expremiér António Guterres.

21.07.2016 16:54 , aktualizované: 20:01
debata (8)

Šesťdesiatsedem­ročný Guterres, ktorý stál do vlaňajšieho decembra desať rokov na čele Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), je jediným zo šiestich mužských kandidátov, ktorý nepochádza z východnej Európy.

V čele OSN by prvýkrát za sedemdesiat rokov mohla stáť žena

Bezpečnostná rada OSN v stredu začína s tajnou voľbou nového generálneho tajomníka OSN. Očakáva sa, že na nástupcovi súčasného šéfa svetovej organizácie Pan Ki-muna, ktorého mandát vyprší ku koncu roka, sa rada zhodne do októbra.

Podľa expertov by v čele OSN po prvýkrát v jej sedemdesiatročnej histórii nemusel stáť muž, polovica z 12 kandidátov na túto funkciu sú totiž ženy. Väčšina uchádzačov pochádza z východnej Európy, ktorá v čele OSN svojho zástupcu ešte nemala.

Generálneho tajomníka OSN podľa charty tejto organizácie „menuje Valné zhromaždenie na odporúčanie Bezpečnostnej rady“. O šéfovi organizácie tak rozhoduje 15-členná Rada, v ktorej má päť mocností so stálym členstvom (USA, Británia, Francúzsko, Rusko a Čína) právo veta. Priebeh voľby v Bezpečnostnej rade nebude verejne známy, hoci nominujú krajiny budú informované o tom, ako uspel ich kandidát.

O úrad generálneho tajomníka OSN sa uchádza šesť žien: generálna riaditeľka UNESCO Bulharka Irina Boková, chorvátska exministerka zahraničia Vesna Pusičová, bývalá premiérka Nového Zélandu Helen Clarková, moldavská exministerka zahraničia Natalia Ghermanová, šéfka argentínskej diplomacie Susana Malcorraová a Kostaričanka Christiana Figueresová, ktorá mala ešte nedávno na starosť rámcovú dohodu OSN o klimatických zmenách (UNFCCC).

Väčšina kandidátov pochádza z východnej Európy, ktorá v čele OSN svojho zástupcu ešte nemala. Z mužských kandidátov sú z východoeurópskych krajín všetci okrem portugalského expremiéra Antónia Guterresa, ktorý stál do vlaňajška na čele Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

O funkcii šéfa OSN sa uchádza aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, bývalý šéf macedónskej diplomacie Srgjan Kerim, minister zahraničia Čiernej Hory Igor Lukšić, bývalý slovinský prezident Danilo Türk a exminister zahraničia Srbska Vuk Jeremič. Súčasný generálny tajomník OSN, juhokórejský politík Pan Ki-mun stojí na čele tejto svetovej organizácie od januára 2007.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Pan Ki-mun #Bezpečnostná rada OSN #Miroslav Lajčák