Šéfka MMF Lagardeová musí pre spornú arbitráž pred súd

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová sa postaví pred súd pre spornú arbitráž z roku 2008. Vtedy prisúdila asi 400 miliónov eur podnikateľovi Bernardovi Tapiemu v jeho dlhoročnom spore s bankou Crédit Lyonnais. Rozhodol o tom francúzsky odvolací súd. Lagardeová bola v roku 2008 ministerkou financií vo vláde premiéra Françoisa Fillona.

22.07.2016 15:31
Lagardeová Foto: ,
Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová.
debata (11)

Súd zamietol odvolanie, ktoré Lagardeová podala proti verdiktu osobitného republikového súdneho dvora z minulého decembra. Ten tiež rozhodol, že šéfka MMF by sa mala postaviť pred súd.

V prípade údajného organizovaného finančného podvodu s politickým pozadím, ktorého korene siahajú do roku 1993, je okrem Tapieho a Lagardeovej vyšetrovaných ďalších päť osôb. Tapie sa v dobe kontroverznej arbitráže priatelil s vtedajším pravicovým prezidentom Nicolasom Sarkozym. Lagardeová ako ministerka financií rozhodla, že Tapieho zdĺhavý spor s bankou sa bude riešiť v rozhodcovskom konaní, čo sa považovalo za veľmi neobvyklé.

V prípade procesu a preukázania nedbanlivosti by mohli Lagardeovú odsúdiť až na rok väzenia. Za preukázanie priameho podielu na podvode by jej hrozilo až desaťročné väzenie.

Bývalá ministerka trvá na svojej nevine a arbitráž aj svoje rozhodnutie nežiadať jej zrušenie vždy obhajovala. Chcela vraj len ukončiť dlhý a nákladný proces medzi Tapiem a bankou Crédit Lyonnais ohľadom podmienok predaja podnikateľovho podielu v podniku Adidas.

Svojej riaditeľke naďalej verí aj MMF. Podľa hovorcu fondu Gerryho Ricea je vedenie presvedčené, že Lagardeová bude napriek začatiu procesu ďalej riadne plniť svoje povinnosti.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Christine Lagardeová #arbitráž #Bernard Tapie