Mladík v Mníchove zabil deväť ľudí a spáchal samovraždu

Streľba v nákupnom stredisku Olympia v Mníchove si vyžiadala deväť obetí. Ďalších 21 ľudí utrpelo zranenia, medzi nimi aj deti. Podľa polície bol útočník sám, po čine spáchal samovraždu. Páchateľom bol 18-ročný mladík s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom. Policajti pôvodne pátrali po troch strelcoch. Informácia o počte útočníkov vychádza podľa polície z výpovedí svedkov. Bavorský krajinský premiér Horst Seehofer nariadil spustiť vlajky na všetkých štátnych budovách na pol žrde, aby vyjadrovali smútok za obeťami útoku. O rovnaké gesto požiadal ministerský predseda aj jednotlivé obce a okresy v Bavorsku.

22.07.2016 18:55 , aktualizované: 23.07.2016 08:30
mníchov, streľba, útok Foto: ,
Kvety pred nákupným centrom Olympia v Mníchove, kde 18-ročný mladík zabil deväť ľudí a potom aj seba.
debata (1223)

Telo páchateľa objavili v bývalej olympijskej dedine približne jeden kilometer od nákupného strediska Olympia, kde sa strieľalo.

„Pri pátraní sme objavili jednu osobu, ktorá sa sama zabila. S veľkou pravdepodobnosťou je to páchateľ, ktorý podľa doterajšieho stavu vyšetrovania bol sám,“ uviedla mníchovská polícia.

Susedia o páchateľovi: Bol to pokojný typ človeka

Mladík žil v Mníchove najmenej dva roky, pre políciu bol neznámy. Motív jeho činu nepoznajú.

Podľa denníka Bild policajti počas noci prehľadali byt, v ktorom strelec žil so svojimi rodičmi. Otec útočníka vypovedal na mníchovskom policajnom riaditeľstve.

Susedia popísali Bildu útočníka ako „pokojný typ“ človeka. Videli sa s ním ešte deň pred činom. Keď ho neskôr spoznali na záberoch zachytených svedkami streľby, ktoré zverejnili nemecké televízie, upovedomili políciu.

Polícia zatiaľ motív útoku nepozná

Nič zatiaľ nenaznačuje, že by sa na tomto čine podieľali aj ďalšie osoby. Polícia zatiaľ nedokáže povedať, či bola streľba teroristickým útokom alebo činom šialenca, uviedol mníchovský policajný prezident Hubertus Andrä.

„Táto otázka je spojená s motívom (činu) a o tom zatiaľ nedokážeme nič povedať,“ uviedol policajný prezident. Policajti podľa neho teraz pri pátraní po motíve skúmajú okolie útočníka. Zatiaľ nevidí žiadne paralely s prípadom zo začiatku týždňa, keď sedemnásťročný migrant napadol sekerou a nožom päť ľudí vo vlaku do Würzburgu.

Medzi mŕtvymi či zranenými by nemali byť Slováci

Medzi obeťami či zranenými v útoku v Mníchove by nemali byť občania SR. Vyplýva to z informácií ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, ktoré má rezort momentálne k dispozícii. Ako dodal hovorca MZV Peter Stano, Slovákom v Mníchove odporúčajú dodržiavať pokyny nemeckých bezpečnostných zložiek, čiže nevychádzať na verejné priestranstvá a nezverejňovať videá či fotografie z policajnej akcie.

Zasahovali stovky policajtov

Útočník začal strieľať z pištole neďaleko prevádzky s rýchlym občerstvením v piatok krátko pred 18:00 SELČ. Potom sa presunul k obchodnému stredisku Olympia a pokračoval v streľbe. Zabil deväť ľudí a zranil 21 ďalších. Šestnásť zranených zostáva stále v starostlivosti lekárov, traja z nich majú vážne zranenia, ktoré ohrozujú ich život.

Andrä uviedol, že na strelca narazila jedna z prvých policajných hliadok, ktoré dorazili na miesto, útočník im však dokázal zmiznúť. Neskôr sa policajti pokúsili útočníka zastaviť a strieľali po ňom, zatiaľ však nie je jasné, či ho zasiahli. Približne o 20:30 našli jeho telo neďaleko miesta činu, doterajšie vyšetrovanie podľa nich naznačuje, že strelec spáchal samovraždu.

Polícia na základe výpovedí svedkov spočiatku predpokladala, že páchatelia mohli byť až traja. Aj z tohto dôvodu sa do pátrania zapojilo približne 2 300 policajtov. Okrem bavorských zasahovali aj špeciálne jednotky z Bádenska-Württemberska, Hessenska a Rakúska. Podozrenie na ďalších strelcov sa však nepotvrdilo. Posádka auta, ktoré rýchlo unikalo z miesta činu, nemalo podľa polície s udalosťou nič spoločné.

Andrä uviedol, že „tento brutálny a smutný prípad nedáva podnet k tomu, aby sme sa cítili menej bezpeční“. Absolútnu bezpečnosť podľa neho nie je možné zabezpečiť.

Mníchov bol pustý

Počas pátrania v nočných hodinách mestská doprava v Mníchove nepremávala, rovnako aj diaľkové vlaky z Mníchova, hlavnú stanicu evakuovali. Mnoho ľudí preto v Mníchove uviazlo. Štátne úrady ponúkali ľuďom, ktorí v bavorskej metropole uviazli, možnosť prespať. Ponuky na prespanie sa šírili aj na twitteri s hashtagom #OffeneTür, dávali ich súkromné osoby, ale napríklad aj mníchovské mešity. Spoločnosť Deutsche Bahn umiestnila na staniciach na okrajoch mesta vlaky s ležadlovými vagónmi.

Mestskú hromadnú dopravu nakoniec obnovili po 01:00 SELČ nadránom. V prevádzke boli električky, v prevádzke je už aj metro a prímestské vlaky, ale s určitými obmedzeniami.

Varovanie, aby ľudia nevychádzali do ulíc, polícia zrušila krátko pred 02:00 SELČ. Podľa televíznych záberov boli ulice bavorskej metropoly v noci takmer vyľudnené.

Pre streľbu zrušili aj zostávajúce dva dni pivného festivalu, ktorý sa v Mníchove začal v piatok a ktorým mali v Bavorsku vyvrcholiť oslavy päťstoročného vydania normy o čistote piva. Už v piatok popoludní účastníkov festivalu evakuovali, polícia im oznámila, že sa to deje pre zlé počasie, aby nevyvolala zbytočnú paniku. Skutočný dôvod sa dozvedeli až po tom, keď ich premiestnili do budovy bavorského ministerstva poľnohospodárstva.

Altmaier: Nenecháme si vziať spôsob svojho života

Zatiaľ nemožno vylúčiť žiadnu hypotézu o motíve streľby v Mníchove. Uviedol to šéf úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Peter Altmaier ešte predtým, než polícia objavila páchateľa. Mníchovská polícia predtým oznámila, že zatiaľ nemá žiadne indície naznačujúce islamistický motív. Altmaier tiež uviedol, že absolútnu bezpečnosť nie je možné zabezpečiť, a že si Nemecko nesmie nechať podobnými útokmi vziať svoj spôsob života.

„Nikto si neželá štát, ktorý bude na všetko absolútne dohliadať a ktorý by bol potrebný na zaistenie absolútnej bezpečnosti,“ povedal podľa agentúry Reuters Altmaier. „Urobíme všetko pre to, aby sme mohli žiť ďalej svojím spôsobom života. Nesmieme dopustiť, aby teroristi dosiahli svoj cieľ, a to zneistenie našej spoločnosti,“ uviedol.

Sviečky pred nákupným centrom v Mníchove, kde...
Kvety pred nákupným centrom Olympia v Mníchove,...
+19Mníchovský policajný prezident Hubertus Andrä...

Stretnutie krízového štábu

Nemecká vláda zvolala zasadnutie spolkového bezpečnostného kabinetu, ktorý prerokuje situáciu v krajine. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na oznámenie úradu spolkovej kancelárky.

Ohlásenému zasadnutiu v Berlíne bude predsedať kancelárka Angela Merkelová. Ďalšími členmi tohto grémia sú vicekancelár Sigmar Gabriel, minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, minister vnútra Thomas de Maiziere, ministerka obrany Ursula von der Leyenová a šéf Merkelovej úradu Peter Altmaier.

De Maiziere v čase útoku letel na dovolenku v USA, podľa vyhlásenia Berlína sa však vzhľadom na situáciu rozhodol vrátiť do vlasti, čo je v jeho prípade už po druhý raz za posledný týždeň.

Neprehľadná situácia

Správy o presnom mieste streľby sa rozchádzali, v meste vyhlásili všeobecný poplach. Na internete sa objavil videozáznam z nákupného centra, na ktorom sa muži, ktorí by mohli byť útočníkmi, vyjadrujú negatívne na adresu cudzincov.

Bavorská rozhlasová a televízna spoločnosť Bayerischer Rundfunk (BR) uviedla, že istý muž začal strieľať v kaviarni a tiež v stanici podzemnej dráhy. Ďalšie médiá uviedli, že útočník utiekol do stanice metra.

Streľba sa v Mníchove ozýva aj na Karlovom námestí v centre mesta, uviedla televízia n-tv s odvolaním sa na svedkov. Podľa polície však išlo o planý poplach.

Streľba vypukla krátko pred prevádzkou rýchleho občerstvenia McDonald's oproti nákupnému centru Olympia. Na sociálnej sieti sa objavilo video, ktoré streľbu zachytáva. Polícia však verejnosť vyzvala, aby nepublikovala zábery z miesta útoku a neohrozovala tak operáciu.

Agentúra DPA s odvolaním sa na bezpečnostné zložky uviedla, že všetko ukazuje na teroristický čin a že policajti hovorili o „bezprostrednej teroristickej situácii“. Bavorský krajinský premiér Horst Seehofer zvolal krízovú schôdzku.

Po útoku v Mníchove sprísnili ostatné nemecké spolkové krajiny bezpečnostné opatrenia. Polícia v Düsseldorfe, zaradila do výzbroje samopaly. Spoločne s Düsseldorfom platia sprísnené opatrenia aj napríklad v Kolíne nad Rýnom. V Stuttgarte, v metropole Bádenska-Württemberska, v uliciach posilnili hliadky.

Obyvatelia mali zostať doma

Obyvatelia pomocou aplikácií v inteligentných telefónoch dostávali varovanie, aby neopúšťali svoje domovy. Polícia aj na twitteri a facebooku vyzvala obyvateľov, aby sa vyhýbali verejným priestranstvám. Polícia nasadila všetky jednotky, vrátane špeciálnych síl. Okolie obchodného domu vo štvrti Moosach uzavreli.

Rozhlasová stanica Bayerischer Rundfunk odvysielala policajnú výzvu vodičom, aby vyprázdnili diaľnice v smere do Mníchova. Na sever od bavorskej metropoly zostalo niekoľko diaľnic úplne uzatvorených.

Facebbok spustil službu Safety Check. Ľudia tak mohli dať prostredníctvom sociálnej siete vedieť svojim blízkym, že sú v poriadku.

Nákupné centrum Olympia otvorili spolu s neďalekým tlačovým centrom v roku 1972, keď sa v Mníchove konali letné olympijské hry. V rokoch 1993–1994 ho rozšírili a modernizovali. Ide o jedno z prvých veľkých nákupných centier v Nemecku a je stále jedným z najväčších v Bavorsku.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Mníchov #streľba