Tisíce Turkov vyšli do ulíc Istanbulu na podporu demokracie

Tisíce Turkov sa zhromaždili na manifestácii v centre Istanbulu, aby vyjadrili svoju podporu demokracii, v mnohých prípadoch však aj odmietavý postoj k výnimočnému stavu. Ten vyhlásil prezident Recep Tayyip Erdogan po nedávnom nevydarenom vojenskom prevrate. Manifestáciu zvolala hlavná opozičná Ľudová republikánska strana (CHP) a pripojili sa k nej aj priaznivci vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), uviedla agentúra AFP.

24.07.2016 20:38
turecko, istanbul, demonštrácia, protest Foto: ,
Demonštrácia na istanbulskom námestí Taksim na podporu demokracie. Ľudia vyšli do ulíc aj preto, aby vyjadrili obavy z výnimočného stavu, ktorý v krajine platí.
debata (11)

Zhromaždenie sa začalo oficiálne okolo 17:00 SELČ na námestí Taksim, okolo ktorého boli rozmiestnené bezpečnostné zátarasy a pripravené televízne štáby. V pätnásťmiliónovom Istanbule bude až do polnoci zdarma verejná doprava.

V mori tureckých štátnych vlajok sa objavujú portréty zakladateľa tureckej republiky Mustafu Kemala Atatürka. Prítomní nesú transparenty s nápismi „Bránime republiku a demokraciu“, „Najvyššia moc patrí bezpodmienečne ľudu“ a „Nie puču, áno demokracii“.

Okrem odmietnutia puču a jeho organizátorov prišli však ľudia očividne vyjadriť aj svoje znepokojenie s ohľadom na vyhlásenie výnimočného stavu, rovnako ako svoju opozíciu voči prezidentovi Erdoganovi. Dávajú to najavo heslami ako „Ani prevrat, ani diktát, moc ľudu!“, „Turecko je a zostane laické“ a „My sme vojaci Mustafu Kemala“.

Spravodajca AFP začul aj výkriky vyložene nepriateľské voči prezidentovej strane „Zlodej, vrah, AKP“, také heslá sú však podľa neho iba ojedinelé.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #výnimočný stav #pokus o prevrat v Turecku