Identifikovali jedného z páchateľov, ktorí zaútočili na kostol vo Francúzsku

Jedného z dvojice extrémistov, ktorí zaútočili na kostol vo francúzskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray a podrezali tamojšieho kňaza, identifikovali ako 29-ročného francúzskeho občana Adela Kermicha. Jeho rodičia podľa agentúry AP už predtým oboznámili úrady o jeho radikálnom správaní. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Skupina prostredníctvom svojej agentúry Amak oznámila, že čin spáchali dvaja jej vojaci. Prezident François Hollande vyhlásil, že sa teroristom nepodarí zlomiť francúzsku vôľu a pripraviť krajinu o slobodu.

26.07.2016 11:12 , aktualizované: 22:15
francpzsko, kostol, útok Foto: ,
Polícia zadržala zatiaľ jednu osobu.
debata (5)

Rodinný priateľ uviedol, že Kermiche vyrastal v miestnom sociálnom bytovom dome. Páchateľ mal brata a sestru, ktorá je lekárkou v neďalekom meste Rouen, ich matka je profesorka, tvrdí zmienený zdroj. Rodina ohľadom jeho radikalizácie upozornila príslušné úrady a požiadala ich, aby mu zabránili vycestovať do Sýrie.

Kermiche bol zatknutý pri pokuse o vycestovanie do Sýrie a úrady nariadili jeho justičný dohľad. Mladík sa musel raz denne hlásiť na polícii a musel nosiť elektronické monitorovacie zariadenie. Políciu sa mu pri pokuse o vycestovanie na Blízky východ podarilo zmiasť dvakrát použitím falošnej identity.

Prokurátor Francois Molins informoval, že muža identifikovali na základe odtlačkov prstov. Oficiálna identifikácia druhého útočníka podľa neho stále prebieha.

Zadržali jednu osobu

Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu, ktorého citoval denník Le Figaro, mali útočníci okrem nožov tiež starú nefunkčnú pištoľ a zariadenie, ktoré malo vyzerať ako výbušnina.

Policajti oboch atentátnikmi zastrelili a vyšetrovatelia sa snažia preveriť, či dvojica mala spoločníkov. Polícia prehľadáva dom v Saint-Étienne du Rouvray, kde žil jeden z údajných útočníkov.

Francúzska polícia zadržala jedného človeka v súvislosti s vyšetrovaním útoku v kostole v Saint-Étienne du Rouvray. S odvolaním sa na zdroje zo štátneho zastupiteľstva to napísala agentúra AP. Časopis Le Point uviedol, že zadržaná osoba je maloletá a má bližšie nespresnený vzťah k jednému z teroristov, ktorým je muž s iniciálami A.K.

Polícia popoludní podľa francúzskej tlače ukončila prehľadávanie kostola, kde pátrala po prípadných výbušninách; okolie objektu je stále uzavreté a na mieste je veľa ťažko vyzbrojených policajtov.

Masaker počas omše

Muži ozbrojení nožmi vtrhli do kostola v Saint-Étienne du Rouvray južne od mesta Rouen dopoludnia počas svätej omše. Podľa internetového portálu denníka Le Point útočníci vykrikovali Daeš, čo je fonetická podoba arabskej skratky pôvodného názvu IS. Za rukojemníkov si vzali farára, dve mníšky a dvoch veriacich, ktorí v tom čase v kostole boli. Jednej mníške sa podarilo z kostola utiecť a privolať políciu. Kňazovi útočníci podrezali hrdlo, zranenie bolo smrteľné. Obeťou je 86-ročný kňaz Jacques Hamel. Jeho identitu potvrdil arcibiskup rouenský Dominique Lebrun. Zranili ďalších troch ľudí. Podľa Hollanda len rýchly zásah polície, ktorá útočníkov zlikvidovala do 40 minút od ohlásenia útoku, zabránil tomu, aby bola bilancia nešťastia ešte horšia.

Kňaza donútili pokľaknúť

Útočníci prinútili 86-ročného kňaza pokľaknúť, kým mu prerezali hrdlo. Svoj skutok si teroristi natáčali, povedala televízii BFM mníška, ktorej sa podarilo z kostola v Saint-Étienne du Rouvray uniknúť.

„Donútili ho pokľaknúť. Chcel sa brániť. A potom sa tá tragédia stala,“ uviedla rádová sestra Danielle. „Nakrúcali sa pri tom. Pred oltárom predniesli v arabčine niečo ako kázeň. Je to strašné,“ dodala.

Obeťou je 84-ročný kňaz Jacques Hamel na... Foto: SITA/AP
kostol, francúzsko, kňaz Obeťou je 84-ročný kňaz Jacques Hamel na archívnej snímke.

Hollande: Francúzsko je vo vojne s IS

Francúzsky prezident pri návšteve miesta činu označil udalosť za „zločinný teroristický útok“, ktorý je ďalším dôkazom toho, že Francúzsko je vo vojne s IS. Podľa Hollanda bude Paríž bojovať proti teroristom všetkými prostriedkami, zachová si pritom však svoju demokraciu. Prezident vyhlásil, že sa teroristickým skupinám nepodarí zlomiť francúzsku vôľu a pripraviť krajinu o slobodu.

V Elyzejskom paláci sa zišli prezident Hollande, minister vnútra Bernard Cazeneuve a minister spravodlivosti Jacques Urvoas. V stredu dopoludnia sa hlava štátu stretne s predstaviteľmi cirkví.

Francúzsky premiér Manuel Valls čin ostro odsúdil. Podľa neho išlo o barbarský útok, ktorý zranil celé Francúzsko a všetkých katolíkov. Premiér vyhlásil, že v reakcii na čin stojí celé Francúzsko pohromade.

Vo Francúzsku platí výnimočný stav po teroristických útokoch, ktoré krajinu v posledných mesiacoch zasiahli. Posledný z nich sa stal pred dvoma týždňami, keď útočník narazil nákladným autom do davu ľudí v Nice a zabil pritom 84 osôb.

Vatikán odsúdil útok ako barbarský čin

Vatikán útok odsúdil a označil ho za barbarský čin. Podľa vatikánskeho hovorcu Federica Lombardiho je pápež František udalosťou zdesený a odsudzuje všetky formy nenávisti.

„Sme mimoriadne šokovaní, pretože sa toto hrozné násilie stalo v kostole, kde je hlásaná božia láska,“ uviedol podľa agentúry Reuters Lombardi. „Je to ďalšia hrozná správa, ktorá, bohužiaľ, rozširuje množstvo násilností, ktoré nás šokovali, spôsobujú bolesť a znepokojenie,“ povedal vatikánsky hovorca.

„Pápež je informovaný, cíti bolesť a hrôzu tohto nezmyselného násilia a čo najsilnejšie odsudzuje všetky formy nenávisti,“ doplnil Lombardi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #ozbrojenci #rukojemníci