Hillary Clintonová prepísala dejiny. Teraz ju čaká Trump

Bude to súboj absolútnych protikladov. Demokratka Hillary Clintonová prijala prezidentskú nomináciu a stala sa prvou ženou, ktorá má na dosah Biely dom. Nikdy predtým nevyslala jedna z dvoch hlavných amerických strán do boja o Oválnu pracovňu političku. Vždy iba mužov.

30.07.2016 10:00
clintonová, USA, Foto: ,
Demokratka Hillary Clintonová sa stala prvou ženou v histórii, ktorú jedna z dvoch hlavných amerických politických strán vyslala do prezidentských volieb.
debata (50)

USA čaká do 8. novembra prezidentská kampaň, v ktorej sa stretne Clintonová s republikánskym miliardárom Donaldom Trumpom. A bude to bitka ako žiadna iná predtým. Žena verzus muž, politická skúsenosť verzus celebritná šou, detailné návrhy verzus momentálne nápady.

Trump minulý týždeň na republikánskom konvente hovoril o tom, ako Amerika nefunguje. A faktom je, že podľa nedávneho prieskumu televízie ABC News a denníka Washington Post si až 71 obyvateľov USA myslí, že krajina má zlé smerovanie. Trumpov recept na takmer všetko je jednoduchý. On, jedine on, dokáže Spojené štáty „opraviť.“

Dokážeme to spolu

Clintonová ponúkla vo svojej reči na demokratickom zjazde vo Filadelfii jasný kontrast oproti Trumpovi. Priznala, že USA nefungujú dokonale a že musia čeliť mnohým hrozbám doma aj v zahraničí. Ale bývalá ministerka zahraničných vecí tvrdí, že Trump na problémy neponúka skutočné riešenie.

"Ja sám to viem vyriešiť? Nezabúda na vojakov na vojnových líniách, na príslušníkov polície a požiarnikov, ktorí čelia nebezpečenstvu, na doktorov a sestry, ktoré sa o nás starajú, na učiteľov, ktorí menia naše životy, na podnikateľov, ktorí vidia príležitosť v každom probléme, na matky, ktorým násilie vzalo deti a budujú hnutie, aby ostatným pomohli žiť v bezpečí? Zabúda na nás všetkých,“ odkázala Trumpovi Clintonová v reči. "Američania netvrdia, že ja sám to viem vyriešiť. Hovoria: Dokážeme to spolu!“ vyhlásila bývalá prvá dáma.

Clintonová uviedla, že jej s nomináciou padajú bariéry. "Neexistujú hranice,“ povedala. "Som šťastná za staré mamy a malé dievčatá a za každú ženu medzi nimi. Som šťastná za chlapcov a mužov. Pretože, keď v Amerike padnú všetky bariéry, otvára to cestu pre každého,“ tvrdí demokratka.

"Ženy v mojom veku vyrástli s tým, že sme si nikdy nemysleli, že počas našich životov budeme mať prezidentku,“ uviedla pre Pravdu Karen O'Connorová, profesorka politických vied na Americkej univerzite, ktorá sa narodila v roku 1951.

"Nominácia Hillary Clintonovej je naozaj historická. Niekto, kto zasvätil celý život verejnej službe, vedie súboj so šikanovačom zo školy, ktorý celý život strávil tým, že zarábal na iných,“ vyhlásila jedna z najrešpekto­vanejších amerických politologičiek.

"Vplyv nominácie Clintonovej je monumentálny, posilní ženy a predpokladám, že bude viac takých, ktoré sa budú uchádzať o verejnú funkciu,“ povedala pre Pravdu aj Myra Gutinová, odborníčka na politickú komunikáciu z Riderovej univerzity v New Jersey.

"Je to kritická chvíľa pre americkú spoločnosť. Musíme sa rozhodnúť, či budeme nasledovať Trumpa, ktorý porušil všetky politické pravidlá. Hovorí nám, že sám dokáže urobiť Ameriku opäť veľkou. Alebo podporíme Clintonovú, ktorá tvrdí, že Amerika už veľká je a prostredníctvom jej úsilia môžeme pracovať na tom, aby bola ešte väčšou. Je to hlavný ideologický rozpor a od neho sa bude odvíjať aj výsledok novembrových volieb,“ myslí si Gutinová.

V posledných predvolebných prieskumoch Clintonová za Trumpom tesne zaostávala. Teraz sa uvidí, či pomerne dobre zvládnutý demokratický kongres bude znamenať aj vzpruhu pre jej kampaň.

Podstatné bolo, že Clintonovú na kongrese jednoznačne podporil jej hlavný protivník z primárok Bernie Sanders. Ľavicový vermontský senátor aktívne vyzýva svojich stúpencov, aby za bývalú prvú dámu hlasovali. Hoci ju určite nepodporia všetci, drvivú väčšinu ich hlasov demokratická nominantka získa.

Prezidentka s chybami

Podľa výskumu televízie CNN 71 percent divákov vnímalo Clintonovej prejav veľmi pozitívne. V prípade Trumpa minulý týždeň to bolo 57 percent.

Clintonovej hlavným problémom však zostáva, že viac ako 60 percent Američanov jej nedôveruje. Trump ju nečastuje inak ako výrazom Nečestná Hillary. Clintonová podľa expertov s týmto vnímaním veľa nedokáže urobiť. Úlohou pre jej kampaň bude, aby ju Američania brali aj s jej chybami.

To znamená, že Clintonovej nemusia veriť každé slovo, ktoré povie, ale napriek tomu sa stotožnia s predstavou, že môže byť dobrou prezidentkou. Ponúka sa paralela s rokom 1996, keď vtedajšiemu prezidentovi Billovi Clintonovi nedôverovalo viac ako 50 percent Američanov. Demokrat aj tak porazil republikánskeho vyzývateľa Boba Dolea o viac ako osem percent.

Končiaci prezident Barack Obama na adresu Clintonovej vyhlásil, že nikto nebol v histórii lepšie pripravený prevziať prezidentský úrad. "Ani ja, ani Bill,“ povedal na zjazde demokratov prvý afroamerický prezident, ktorý Clintonovú v roku 2008 porazil v demokratických prezidentských primárkach. Následne ju však po zisku Bieleho domu požiadal, aby bola jeho ministerkou zahraničných vecí.

"Vidím Clintonovú konať podobne ako nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, hoci sa ideologicky rozchádzajú,“ uviedla pre Pravdu Ange-Marie Hancocková, politologička z Juhokalifornskej univerzity. "Je tvrdšia ako ostatní demokrati. Očakávam, že Clintonová bude silnou líderkou aj v oblastiach, kde sa to od žien tradične neočakáva,“ myslí si Hancocková.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #americké prezidentské voľby