Zadržali Čecha, ktorý sa chcel pridať k IS

Vo väzení skončil prvý občan Českej republiky, ktorý mal namierené do Sýrie a chcel sa pridať k bojovníkom takzvaného Islamského štátu.

01.08.2016 12:50
Islamský štát, IS, vlajka Foto:
Vlajka Islamského štátu.
debata (5)

Český týždenník Respekt prišiel s informáciou, že tamojšia polícia vyšetruje prípad prvého Čecha, ktorý sa, podľa vlastných slov, chcel pridať k teroristom IS. Muž nebol súčasťou väčšej, previazanejšej skupiny, mal konať sám za seba.

Polícia ho pôvodne vyšetrovala na slobode, v rámci ďalších výsluchov jej však mal oznámiť natoľko závažné informácie o zamýšľanom pôsobení v Sýrii, že ho poslala do väzenia. „O väzbe bolo rozhodnuté nedávno, dôvodmi bola obava z pokračovania trestnej činnosti a možnosť úteku,“ hovorí podpredsedníčka príslušného súdu Plzeň-juh Simona Kuboušková.

Respekt identitu muža pozná, ale kvôli rannej fáze vyšetrovania a tlaku na rodinu sa redakcia rozhodla, že ju nezverejní. K dispozícii sú zatiaľ len čiastkové informácie, polícia na túto záležitosť uvalila informačné embargo. Muž bol zadržaný tento rok v januári v Turecku na jednom z tamojších medzinárodných letísk. U seba mal mať ďalšiu letenku na vnútroštátnu linku na sýrskych hraniciach. Turecká strana ho vrátila do Česka, kde začal byť vyšetrovaný.

Muž je stíhaný kvôli účasti na organizovaných zločineckých skupinách, konkrétne IS. Prečo sa k nemu chcel pridať a čo presne mal v pláne urobiť, nie je jasné. Zatiaľ o ňom nie je veľa verejne zistiteľných informácií. Na svojom Twitterovom účte má len jeden odkaz, konkrétne na počítačovú hru. V kolónke sledujúcich má sedem položiek, väčšinou ide o arabské informačné stanice a kanály. Rovnakým užívateľským menom, ktoré používa na Twitteri, boli v minulosti olajkované videá propagujúce džihádistov. Obvinený Čech, ktorému hrozí väzenie od troch do dvanástich rokov, sa voči väzbe okamžite odvolal.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Česko #IS