Nemci i Rakúšania odmietli vyhrážky Ankary, EÚ víza nezruší

Predstavitelia nemeckej vládnej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) ostro odmietli hrozbu Ankary, že vypovie dohodu o migrácii s Európskou úniou, ak Brusel do októbra nezruší vízovú povinnosť pre tureckých občanov cestujúcich do úniových krajín. Uviedla to agentúra DPA.

01.08.2016 13:41
debata (10)

„Hrozby a ultimáta – nový štýl Erdoganovho Turecka. V otázke naplnenia 72 podmienok pre zrušenie víz nie sme na tureckom bazáre,“ povedal generálny tajomník CSU Andreas Scheuer. „Bezvízový režim pre Turecko je v súčasnej situácii úplne vylúčený,“ dodal.

Hrozby Turecka odmietla v nedeľu aj hovorkyňa Európskej komisie. Rovnaký postoj v pondleok zaujal tiež rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz. „Pre zrušenie víz existujú jasné podmienky, ktoré musí Turecko všetky bez výnimky splniť, najmä protiteroristické zákony,“ uviedol podľa agentúry APA šéf rakúskej diplomacie.

Ankara pohrozila Európskej únii ukončením dohody o utečencoch, ak Brusel pre tureckých cestujúcich čoskoro nezavedie bezvízový styk. „Pokiaľ nedôjde k uvoľneniu vízového režimu, budeme nútení odstúpiť od dohody spätnom preberaní osôb a od dohody z 18. marca,“ povedal turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu. Vláda v Ankare podľa neho očakáva konkrétny termín pre sľúbené zrušenie víz. „Môže to byť začiatkom alebo v polovici októbra, ale čakáme pevný dátum,“ dodal šéf tureckej diplomacie.

Spomínaná dohoda Turecka a Európskej únie spoločne s postavením plotu v Macedónsku na hraniciach s Gréckom viedli k podstatnému poklesu počtu migrantov prichádzajúcich na grécke ostrovy v Egejskom mori. Kým na začiatku roka, v januári a februári, tam denne pribúdalo takmer 2 000 ľudí, v júni to bolo len 50. V júli tento počet ale opäť stúpa, poznamenal nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #bezvízový režim