V Sýrii zostrelili ruský vojenský vrtuľník s piatimi ľuďmi

V sýrskej provincii Idlib v pondelok zostrelili transportný vrtuľník ruskej armády. Podľa oznámenia ruského ministerstva obrany bolo na palube päť ľudí. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že všetkých päť osôb z vrtuľníka zahynulo.

01.08.2016 13:52
debata (115)

„Zomreli ako hrdinovia, pretože sa snažili držať vrtuľník na takej trase, aby minimalizovali počet obetí na zemi,“ povedal Peskov. Podľa bilancie agentúry AFP Rusko po incidente stratilo v bojoch v Sýrii 18 ľudí. Agentúra AP napísala, že pre ruskú armádu ide o vôbec najtragickejšiu stratu v jednom dni.

Podľa ruskej agentúry Interfax boli na palube traja členovia posádky a dvaja vojaci. Ministerstvo obrany oznámilo, že vrtuľník Mi-8 zostrelili, keď sa zúčastnil humanitárnej operácie v Halabe a vracal sa na základňu ruskej armády v Sýrii.

Rusko do bojov v Sýrii vstúpilo na strane tamojšej vlády vlani na jeseň. Tento rok časť svojho letectva stiahlo, ale ruské lietadlá a vrtuľníky sa operácií stále zúčastňujú. Minulý týždeň Rusko oznámilo, že spolu so sýrskou armádou začne humanitárnu operáciu v Halabe. V časti mesta ovládaného povstalcami sa ocitlo v obkľúčení a bez zásobovania približne 200 000 ľudí.

Peskov v pondelok povedal, že Rusko bude v boji proti medzinárodnému terorizmu ďalej bojovať na všetkých frontoch, bez ohľadu na hrozby zo strany Islamského štátu. Táto teroristická organizácia v nedeľu vyzvala svojich členov k útokom v Rusku.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #zostrelený vrtuľník