Fethullah Gülen odsúdil zatykač, ktorý na neho Turci vydali

Islamský duchovný Fethullah Gülen, ktorý žije v americkom exile a ktorého Ankara viní zo zosnovania pokusu o štátny prevrat v polovici júla, odsúdil zatykač vydaný tureckými úradmi na svoju osobu. Informovala o tom agentúra Reuters. USA teraz študujú dokumenty zaslané Tureckom s cieľom dosiahnuť jeho vydanie.

05.08.2016 07:12 , aktualizované: 08:27
Fethullah Gülen Foto:
Fethullah Gülen
debata (5)

„Je dobre zdokumentované, že turecký súdny systém nie je nezávislý, takže tento zatykač je len ďalším príkladom príklonu prezidenta Erdogana k autoritatívnemu režimu a odklonu od demokracie,“ uviedol Gülen. Vo svojom vyhlásení opätovne odmietol, že by sa na pokuse o puč zúčastňoval

Od nevydareného puču časti armády sa usiluje Turecko o to, aby Spojené štáty Gülena vydali. Žiadosti podalo už dve – druhú s ďalším podrobným odôvodnením potom, čo prvý Američania odmietli ako nedostatočné. K druhej sa Washington zatiaľ nevyjadril.

Turecké úrady vykonávajú v krajine od puču rozsiahle čistky v štátnej správe s cieľom odstrániť skutočných alebo domnelých priaznivcov Gülena. O miesto a cestovné pasy prišlo niekoľko desiatok tisíc ľudí, vrátane sudcov, prokurátorov či učiteľov. Ďalšie tisíce osôb čelia trestnému stíhaniu.

USA študujú dokumenty zaslané Tureckom

Spojené štáty posudzujú nové dokumenty, ktoré im zaslalo Turecko s cieľom vyvinúť tlak na vydanie Fethullaha Gülena.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner v noci na piatok potvrdil, že Turecko zaslalo do USA sériu dokumentov, ktoré teraz študujú. Spresnil, že prvá zásielka podľa USA neobsahovala formálnu žiadosť o vydanie. Odvtedy Spojené štáty dostali ďalšie dokumenty.

Podľa tureckého poslanca Kamila Aydina zaslali turecké úrady americkým spolu 85 škatúľ so spismi. Americké ministerstvo spravodlivosti je tým úradom, ktorý bude rozhodovať, či dokumenty zaslané z Turecka postačujú na vydanie Gülena žijúceho od roku 1999 v exile v americkom štáte Pensylvánia.

Tureckí predstavitelia, vrátane ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla, upozornili, že prípadné Gülenovo nevydanie bude mať vplyv na diplomatické vzťahy medzi Tureckom a Spojenými štátmi. Turecko pritom – ako členská krajina NATO – zohráva významnú rolu v boji proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS).

Washington podmieňuje Gülenovo vydanie poskytnutím presvedčivých dôkazov o jeho účasti na prevrate. Toner poznamenal, že USA ponúkli Turecku pomoc pri vyšetrovaní prevratu. Nepovedal, či Turecko na túto ponuku reagovalo.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #zatykač #Fethullah Gülen