Obama nedôveruje Rusku, pokiaľ ide o spoluprácu v Sýrii

Americký prezident Barack Obama uviedol, že nedôveruje Rusku, pokiaľ ide o vojenskú spoluprácu s USA s cieľom ukončiť občiansku vojnu v Sýrii.

05.08.2016 07:26
Putin, Obana, OSN Foto: ,
Americký prezident Barack Obama (vpravo) si nie je istý, či môže Rusku a Vladimírovi Putinovi (vľavo) dôverovať.
debata (234)

Na štvrtkovej tlačovej konferencii v Pentagone, kde rokoval o boji s Islamským štátom, Obama tiež skritizoval Rusko za jeho pokračujúcu podporu sýrskych vládnych jednotiek, ktoré podnikajú útoky na opozičné sily a obliehajú rozsiahle zaľudnené oblasti, ako je napríklad mesto Halab.

Obamova administratíva teraz skúma možnosti rozšírenia vojenskej spolupráce s Ruskom v Sýrii, napríklad pokiaľ ide o zdieľanie spravodajských informácií. Niektorí americkí vojenskí predstavitelia ale v súvislosti s tým už vyjadrili svoje obavy. Skeptici sa boja, že by Moskva tieto informácie využila na to, aby pomohla sýrskemu prezidentovi Asadovi udržať sa pri moci. Podľa Obamu by pritom Asad mal svoje kreslo opustiť.

Na otázku, či, pokiaľ ide o spoluprácu, dôveruje ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, Obama odpovedal: „Nie som si istý tým, že môžeme Rusom a Vladimirovi Putinovi veriť, preto ich musíme otestovať.“ Rusko podľa neho musí ukázať, že chce pracovať na ukončení násilností v krajine. Musia svoj boj sústrediť tiež proti Islamskému štátu a ďalším extrémistom.

Podľa Obamu budú radikáli z Islamského štátu zrejme hrozbou pre USA, aj keď bude hnutie porazené v Sýrii a Iraku. Skupina podľa neho môže aj naďalej inšpirovať ľudí, aby ako osamelí strelci vykonali útoky v metre či na prehliadkach. Spojené štáty a NATO ale nesmú podľahnúť strachu a musia aj naďalej proti tejto skupine bojovať, dodal.

234 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin