Telá Rusov zo zostreleného vrtuľníka má Front za dobytie Sýrie

Telá ruských vojakov, ktorý zahynuli tento týždeň pri páde vrtuľníka Mi-8 v sýrskej provincii Idlib, majú ozbrojenci Frontu za dobytie Sýrie (Džabhat Fath aš-Šám), ako sa po novom volá bývalý Front an-Nusra. Výmenou za ich odovzdanie požaduje prepustenie väzňov.

05.08.2016 07:36 , aktualizované: 14:14
debata (111)

Agentúre RIA Novosti to oznámil zdroj blízky veleniu povstalcov v meste Aleppo. Podľa neho sú v rukách džihádistických povstalcov telá „dvoch alebo troch Rusov“. Zdroj spresnil, že tiel obetí sa zmocnila povstalecká skupina, ktorej velí „istý Muhammad Muchsajní zo Saudskej Arábie“.

Predtým sa v médiách objavila informácia, že telá obetí pádu vrtuľníka má dovtedy neznáme zoskupenie nazvané „Všeobecný fond pre záležitosti väzňov“.

Podľa agentúry Reuters títo protivládni povstalci navrhli, že telá ruských vojakov vymenia za prepustenie osôb väznených v sýrskych vládnych väzniciach a zadržiavaných libanonským šiitským hnutím Hizballáh. Okrem toho žiadali aj zrušiť blokádu území, ktoré obkľúčili sýrske vládne jednotky a ich spojenci, a dopraviť tam humanitárnu pomoc.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy citovala vojenského pozorovateľa Alexandra Goľca, podľa ktorého je veľmi malá šanca na získanie tiel zabitých ruských vojakov.

Ruský vojenský vrtuľník bol zostrelený v pondelok 1. augusta v sýrskej provincii Idlib ovládanej povstalcami. Zahynulo všetkých päť ľudí na palube a išlo tak o najväčšiu oficiálne známu stratu na životoch v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku ich operácií v Sýrii.

K zodpovednosti za zostrelenie vrtuľníka sa bezprostredne neprihlásila žiadna organizácia. Bojovníci skupiny Islamský štát (IS) nie sú v oblasti aktívni, ale pôsobia tam iné islamistické povstalecké skupiny, ako aj umiernení povstalci podporovaní Washingtonom a jeho spojencami. Rusko od vlaňajšieho septembra podporuje náletmi sýrskeho prezidenta Bašára Asada a útočí na povstalcov. Rusko a Sýria sa zatiaľ k požiadavke skupiny nevyjadrili.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #vrtuľník #Rusi