Údajný ruský diplomat v Riu zastrelil muža, ktorý ho chcel okradnúť

Údajný ruský diplomat v dejisku olympijských hier v brazílskom meste Rio de Jainero vraj postrelil a smrteľne zranil útočníka, ktorý sa ho pokúšal okradnúť. K incidentu došlo neďaleko Olympijského parku. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie brazílskej polície.

05.08.2016 08:11 , aktualizované: 10:13
debata (238)

Pozdvihnutie v diplomatických kruhoch spôsobil štvrtkový incident, pri ktorom muž pôvodne identifikovaný brazílskymi médiami ako ruský vicekonzul, zastrelil lupiča, ktorý jeho vozidlo prepadol na motocykli. Ruský konzulát poprel, že by sa udalosti zúčastnil akýkoľvek jeho zamestnanec. Podľa médií bol nakoniec zrejme strelcom šesťdesiatročný brazílsky advokát.

Muž podľa polície zareagoval na lúpežné prepadnutie svojho luxusného vozidla BMW, ktoré išlo vo štvrtok dopoludnia po jednej z ulíc v blízkosti centra Ria de Janeiro. Deň pred začiatkom olympijských hier sa k vozidlu, v ktorom bola aj mužova manželka a syn, priblížili dva motocykle, lupiči rozbili okienko a chceli peniaze. Muž znalý japonského bojového umenia džiu-džitsu sa začal s lupiči biť, načo vytiahol zbraň a jedného zastrelil.

Nemenovaný policajný zdroj potom brazílskemu bulvárnemu denníku Extra povedal, že išlo o ruského vicekonzuláta, čo neskôr potvrdil aj zdroj agentúry AFP. Ruský konzulát však následne vo vyhlásení informáciu dementoval. „Musí ísť o nedorozumenie,“ uvádza sa v e-maile zaslanom v noci nadnes ruským veľvyslanectvom agentúre AP. „Zamestnanci diplomatického zastúpenia nie sú ozbrojení … a sú ruskými občanmi, s ruskými menami, čo nie je tento prípad,“ uviedol konzulát s odkazom na brazílsku národnosť spomínaného muža.

Lúpežné prepadnutia sú vo veľkých brazílskych mestách takmer na dennom poriadku, za prvý polrok ich polícia v celej Brazílii registrovala rekordný počet vyše 500 denne. Na bezpečnosť v Riu de Janeiro dohliada počas olympiády asi 85 000 policajtov a vojakov, čo je skoro trojnásobok oproti minulým hrám v Londýne. Práve lúpeže a krádeže sú podľa brazílskych médií najväčším problémom, s ktorými sa športovci aj návštevníci olympiády môžu stretnúť.

238 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #streľba #diplomat