Nemecký islamský spolok odmieta, že by mal väzby na Ankaru

Najväčšia islamská organizácia v Nemecku Ditib, ktorá zastrešuje záujmové spolky ľudí tureckého pôvodu v krajine, poprela, že by mala úzke napojenie na tureckú vládu. Uviedla to v utorok agentúra DPA.

09.08.2016 08:29
debata (4)

Nemeckí politici v uplynulých dňoch vyjadrovali obavy z toho, že sa Ditib stáva hlásnou trúbou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a že sa snaží prostredníctvom ľudí tureckého pôvodu ovplyvňovať politiku v Nemecku.

„Týmto podozreniam chýba akýkoľvek faktický základ,“ povedal o výrokoch nemeckých politikov hovorca Ditibu Zekeriya Altug. „Čo najsilnejšie odmietame všetky obvinenia z presadzovania tureckého politického vplyvu v Nemecku a z politickej agitácie,“ doplnil.

Hovorca uviedol, že turecké vnútropolitické spory, ktoré vyvrcholili neúspešným júlovým pokusom o vojenský prevrat, nesmú byť prenášané do nemeckých mešít. Zároveň odmietol obavy nemeckých politikov z toho, že by vplyv Ditibu mohol byť pre Nemecko nebezpečný.

Debata o úlohe Ditibu v Nemecku zosilnela v súvislosti s júnovou rezolúciou Spolkového snemu, ktorý označil masakre Arménov v Osmanskej ríši počas prvej svetovej vojny za genocídu. Proti rezolúcii, ktorú Erdogan obratom odsúdil, demonštrovali tisíce Turkov. Debatu potom znovu oživila demonštrácia na podporu Erdogana v Kolíne nad Rýnom na konci júla, na ktorú dorazilo na 40 000 ľudí.

„Musíme sa pýtať: aké politické ideály majú ľudia, ktorí oslavujú hlavu štátu, ktorá využije puč ako príležitosť na to, aby masovým zatýkaním, konfiškovaním súkromného majetku a zákazmi cestovania otriasla základmi pluralizmu, tolerancie, slobody vyjadrovania a demokracie?,“ uviedol v tejto súvislosti komentátor stanice Deutsche Welle Kersten Knipp.

Šéf poslaneckého klubu konzervatívnej únie CDU / CSU kancelárky Angely Merkelovej Volker Kauder zase zdôraznil, že ľudia s tureckými koreňmi žijúci v Nemecku musia byť lojálni Berlínu a musia sa držať nemeckého práva a zvyklostí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Recep Tayyip Erdogan #pokus o prevrat v Turecku #Ditib