Kanadská polícia zabila muža podozrivého z prípravy útoku

Muž podozrivý z prípravy teroristického útoku, ktorého pri stredajšej akcii zabili kanadskí policajti, mal v pláne útočiť už počas najbližších 72 hodín. Informovala o tom kanadská polícia, na ktorú sa odvoláva spravodajská stanica BBC. Podľa agentúry Reuters išlo o človeka podporujúceho IS.

11.08.2016 17:36
Kanada, polícia Foto: ,
Polícia na mieste činu v mestečku Strathroy v provincii Ontario.
debata (3)

Týmto mužom je podľa médií 24 ročný Aaron Driver, ktorý na novo natočenom videu pohrozil útokom na veľké kanadské mesto. Driver býval v mestečku Strathroy v provincii Ontario, asi 200 kilometrov od Toronta.

Podľa svedkov prebehol v stredu veľký policajný zásah práve v jednom z domov vo Strathroy. Viac ako dve desiatky policajných vozov obliehali dom, načo sa vraj ozvali hlasné zvuky streľby. Podľa televízie CBC polícia Drivera zastrelila vo chvíli, keď sa počas zásahu pokúšal odpáliť výbušninu.

Polícia uviedla, že reagovala na dôveryhodné informácie o hroziacom útoku, ktorému bolo nutné zabrániť. O zásahu bol informovaný premiér Justin Trudeau.

Televízna stanica CTV uviedla s odkazom na dôverné informácie z vlády, že zabitý muž chcel využiť podomácky vyrobenú trhavinu a pri jej odpálení zabiť čo najväčší počet ľudí. Podľa ďalších médií mal v pláne spáchať atentát na frekventovanom verejnom mieste.

Driver síce nebol po minuloročnom zadržaní obvinený zo žiadneho zločinu, súdny príkaz mu však obmedzil pohyb a zakázal verejné prejavy na internete či kontakt s IS a ďalšími podobnými skupinami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Kanada #samovražedný útok #IS