Srbsko: Vučič začal nové obdobie ako premiér

Srbský parlament podporil dnes nový kabinet konzervatívneho premiéra Aleksandara Vučiča 163 hlasmi proti 62 hlasom. Schvaľovanie sa uskutočnilo takmer štyri mesiace po tom, ako Vučičova strana zvíťazila v predčasných voľbách. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

11.08.2016 21:18
Aleksandar Vučič Foto: ,
Srbský premiér Aleksandar Vučič.
debata

Vučič sa rozhodol pre voľby uprostred svojho funkčného obdobia – odôvodnil to tým, že potrebuje celé štyri roky na realizovanie reforiem a dovedenie krajiny k členstvu v Európskej únii.

Vučičova Srbská pokroková strana (SNS) zostane v koalícii so Srbskou socialistickou stranou (SPS) aj napriek tomu, že SNS si zabezpečila vyše polovicu z 250 kresiel v parlamente.

Vučič je bývalý tvrdý, protizápadne orientovaný nacionalista, ktorý v súčasnosti presadzuje členstvo Srbska v EÚ bez toho, aby sa obrátil chrbtom k tradičnému spojencovi Rusku.

Premiérovi trvalo šesť hodín, kým prečítal 280-stranovú prezentáciu svojho kabinetu a vládneho programu, ktorý sľubuje oživenie ekonomiky a jej rast, zníženie verejného dlhu, ako aj zoštíhlenie štátnej správy. A zároveň predpovedá „zlatý vek Srbska“.

Premiér predniesol prejav prevažne pred svojimi priaznivcami, pretože väčšina opozičných poslancov ho bojkotovala odchodom z rokovacej sály. Prezentáciu často narušovalo hašterenie medzi Vučičom a zostávajúcimi kritikmi, ktorí naňho pokrikovali z poslaneckých la­víc.

Líder SPS a minister zahraničných vecí Ivica Dačič si udržal post v kabinete, rovnako ako minister financií Dušan Vujovič.

Zmeny v zostave vlády spôsobili, že sa do nej dostala aj politička, otvorene sa hlásiaca k homosexualite – Ana Brnabičová bola vymenovaná za ministerku verejnej správy a miestnej samosprávy. Tento krok predstavuje posun v postoji krajiny, ktorá bola tradične nepriateľská voči homosexualite.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Aleksandar Vučič